Bivalytejből fagyi! Tavasszal már kapható lesz!

Egyre bővül az állomány a Mezőtúr határában létesült bivalytelepen. Így a tervek szerint hamarosan az istállókat is bővíteni fogják, sőt, újabbak épülnek – írta az Új Néplap kedden.

Hosszú előkészületek után, mintegy nyolcévnyi kitartó munka eredményeként néhány hónapja megérkezett végre Olaszországból Mezőtúrra az első, mediterrán olasz fajtájú bivalyszállítmány.
Még 2008-ban jelezték olasz befektetők, hogy bivalytelepet szeretnének létrehozni a városban. Bár a felek már 2011-ben aláírtak Rómában egy megállapodást a fenntartható bivalytelep Mezőtúron való felépítéséről, azóta számos akadály merült fel – tudta meg a megyei napilap.

Úgy tudják, a megtermelt bivalytej feldolgozására egyelőre a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tangazdaságában bérelt, a technológiai igényeknek megfelelően kialakított és felújított tejfeldolgozó és sajtkészítő üzemben kerül majd sor. Jelenleg az utolsó engedélyekre várnak, hogy megkezdődhessen végre a próbaüzem.