Az utolsó puzzle: Felminősítette Magyarországot a Moody’s is

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást a Moody’s Investors Service. A Standard & Poor’s szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a magyar államadósságot.

A nemzetközi hitelminősítő egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a szuverén adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége. A nemzetközi hitelminősítő kiemelte azt a várakozását is, hogy a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz.

A Moody’s péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi “Ba1″ szintről egy fokozattal “Baa3″-ra javította. Az új osztályzat kilátása stabil. A “Baa3″ besorolás a Moody’s osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings által Magyarországra érvényben tartott “BBB mínusz” hosszú távú besorolással.

New York, 2012. február 13. 2011. július 13-i felvétel a Moody's amerikai hitelminõsítõ New York-i székházán látható emblémáról. A Moody's 2012. február 14-én kilenc EU-tagállam, köztük nyolc euróövezeti tagország adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását lerontotta. (MTI/EPA/Andrew Gombert)
New York, 2012. február 13.
2011. július 13-i felvétel a Moody’s amerikai hitelminõsítõ New York-i székházán látható emblémáról. A Moody’s 2012. február 14-én kilenc EU-tagállam, köztük nyolc euróövezeti tagország adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását lerontotta. (MTI/EPA/Andrew Gombert)

A Moody’s pénteki lépésével a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A Standard & Poor’s szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az elmúlt hónapok felminősítései bár megkésettek, de egyértelmű elismerései azon eredményeknek, amelyeket a magyar gazdaság az elmúlt években ért el.

(Híradó)