Az életpályában reménykednek a jászberényi kórházban

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház számára továbbra is a humánerőforrás utánpótlásának hiánya, a szakképzett munkaerő elvándorlása, valamint a kórház-finanszírozás rendszerszintű működésébe kódolt, mindig újratermelődő hiány jelenti a legfőbb problémát. Egyebek mellett erről is szó volt a kórház vezetése, illetve a város képviselő-testületének találkozóján.

A berényi városatyák rendszeresen ellátogatnak a helyi vállalkozásokhoz, hogy jobban megismerhessék azok működését, eredményeiket, illetve a vállalkozást érintő problémákat. Legutóbb azonban a térség legnagyobb egészségügyi intézményét, a Szent Erzsébet Kórházat látogatták meg. A minapi találkozón dr. Sinkó-Káli Róbert főigazgató kalauzolta a megjelenteket.

A kórházban az elmúlt években rengeteg fejlesztés valósult meg, az eszközellátottság, a diagnosztikai berendezések, az épületek állapota megfelel a követelményeknek, sok tekintetben jobbnak mondható a hazai átlagnál – derült ki az elhangzottakból. Ezzel együtt is komoly problémákat kell megoldania az intézmény munkatársainak. A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az intézménynek 2012-ig nem volt számottevő tartozása a beszállítók felé. A tulajdonos önkormányzat ugyanis rendre pótolta a működési hiányból adódó összegeket.

Azt követően azonban, hogy az állam vette át a működtetést, egyre emelkedett a kifizetetlen számlák összege. Különböző takarékossági intézkedésekkel, racionalizálással még tavaly szeptemberre le tudták szorítani a teljes tartozási állományt 506 millió forintra, idén januárban pedig elérték az azóta nagyjából stagnáló 464 millió forintos szintet. Beszédes adat, hogy a működtetés költségeit a korábbi 70-75 millió forintos havonként jelentkező hiányról le tudták faragni úgy, hogy immár „csak” havi 20 millió forintos hiánnyal kell számolniuk. A főigazgató véleménye szerint mindezen túl a költségszerkezet további átalakításáról csak a finanszírozási rendszer átalakításával együtt lehet csak beszélni.

A bejárás résztvevői kíváncsian nézegették a kórház alaprajzát Fotó: Banka Csaba
A bejárás résztvevői kíváncsian nézegették a kórház alaprajzát Fotó: Banka Csaba

Alapvető nehézséget jelent ezzel együtt a szakemberhiány a berényi intézmény számára is. A honlapunkon korábban megjelenteket megerősítve rámutatott, hogy komoly nővérhiánnyal kell szembenézniük. Az egészségügyi szakdolgozók számára perspektívát jelentő új életpályamodell kidolgozásával lehet bármilyen változást remélni, így ezt nagyon várják ők is. Sinkó-Káli Róbert összegzése szerint a jászberényi kórház az ország hasonló nagyságrendű intézményeinek sorában egyáltalán nem áll rossz helyen.

(Szoljon.hu)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights