Az állomány egyik fele ünnepelt, a másik fele oltott

November negyedikén tartották Törökszentmiklóson az újonnan beszerzett tűzoltógépjármű átadási ünnepségét. Az országos tűzoltósági főfelügyelő saját szemével győződhetett meg az önkormányzati tűzoltóság legénységének rátermettségéről, amikor a rendezvényre tartva egy törökszentmiklósi tűzeset helyszínén járt. Ez a beavatkozás egyébként a tűzoltóság száztízedik káresete volt idén.

Az ünnepséget egy perces néma főhajtással kezdték, Dr. Pataky Csaba egyesületi elnök az 56-os forradalom áldozatainak emléke előtti tiszteletadásra kérte az egybegyűlteket – tájékoztatott S.Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Az átadási ceremónián a környék polgármesterei, a járás hivatalvezetője, a tűzoltóság oltásban éppen részt nem vevő állománya mellett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi igazgató, a szolnoki katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője és a hivatásos tűzoltóság parancsnoka is részt vett.

Köszöntőjében dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő kijelentette, a tűzesetnél megbizonyosodott arról, hogy a törökszentmiklósi tűzoltók kiemelkedő munkát végeznek, jó helyre került tehát a támogatás. A száznegyvenegy éves tűzoltóság nyáron vásárolta meg a járművet, a fecskendő eredetileg Franciaországban szolgált, a magyar városba Lengyelországból került. A tizennégymillió forintos beszerzés, tette hozzá a tábornok, állami támogatás, önkormányzati hozzájárulások és támogatói felajánlások jóvoltából valósulhatott meg. Bérczi László ünnepi beszédében példaértékűnek nevezte ezt az összefogást, majd kiemelte, az állami forrásokból jól gazdálkodó szervezet kifejezetten aktívan működött közre a járműpark gyarapításában. Az országos főfelügyelő emlékeztetett arra, hogy az önkénteseknek országosan biztosított hatszázmilliós pályázati forrás és az önkormányzati tűzoltóságoknak juttatott kétmilliárd forint is mutatja, hogy a kormány az ilyen típusú tűzoltóságokat mennyire megbecsüli.

Fotó: JNSZ megyei Katasztrófavédelem
Fotó: JNSZ megyei Katasztrófavédelem

Matuska Zoltán tű. ezredes, Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi igazgató arról beszélt, hogy a törökszentmiklósi parancsnokság négy település tűzbiztonságának erősítését vállalta. Szükség is van rájuk, hangsúlyozta, hiszen a túlzsúfolt 4-es főúton a szolnoki hivatásos egységek kiérkezéséig sok idő telik el, ezért igen fontos a törökszentmiklósiak közelsége. Jó példaként említette a reggeli tüzet, amely a város egyik melléképületében lobbant fel, a segítség pedig helyben volt. A tüzet végül a törökszentmiklósi és a szolnoki tűzoltók közösen fékezték meg.

A város polgármestere, Markóth Imre beszédében hangsúlyozta, szívügyüknek érzik Fegyvernek, Tiszapüspöki és Tiszaszenyő biztonságát is, sőt tavaly a frissen alakult kengyeli önkéntes tűzoltó egyesület éppen a törökszentmiklósiak használaton kívüli gépjárművét kapta meg.

A szónokok sorát Kovács Sándor tűzoltóparancsnok zárta, aki arról beszélt, hogy az eredményekhez nemcsak a pénzbeli felajánlások járultak hozzá, hanem az a sok munkaóra, amelyet az őket támogatók járműjavítással, felszerelések karbantartásával, készítésével, vagy éppen rendezvények szervezésével töltenek.

Fotó: JNSZ megyei Katasztrófavédelem
Fotó: JNSZ megyei Katasztrófavédelem

A most átadott Renault Premium 260-as tűzoltófecskendőt 1999-ben gyártották, ötvenezer kilométert futott, korábban Franciaországban szolgált. A járművet lengyelek vették meg egy árverésen, felújították, a törökszentmiklósiak tőlük vették meg. A fecskendőn 2500 literes víz-és 250 literes habképzőanyag-tartály található, nyomóoldali habkeveréssel rendelkezik, beépített szivattyúja és beépített áramfejlesztője van. Az új „munkatárs” egy negyvennégy éves Magirust vált ki.

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights