Aláírták a béremelésekről és a járulékcsökkentésről szóló megállapodást

Aláírták a béremelésekről és a járulékcsökkentésről szóló megállapodást. A következő két évben havi több tízezer forinttal emelkedhet az alacsonyabb keresetűek fizetése, közben a cégeknek fokozatosan egyre kevesebb járulékot kell fizetniük.

Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy nem az IMF kölcsönéből lehet most emelni, hanem azért, mert a magyar emberek milliói megdolgoztak érte. Azt is mondta a miniszterelnök, hogy ma már, aki akar, tud dolgozni, és egyre inkább megéri dolgozni. A bérmegállapodási egyezmény értelmében 2017-ben évek óta nem látott mértékben, összesen 15 százalékkal nő a minimálbér és 25 százalékkal a garantált bérminimum.

Varga: elmentünk a falig

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az aláírást követően hangsúlyozta: a bértárgyalásokat mindvégig a megállapodásra törekvés jellemezte. „Itt nemcsak kormány részéről mentünk el a falig. Hanem a munkavállalók és a munkaadók oldaláról is. Mindenki a lehetőségei szerint elment addig, ameddig lehetett” – nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter.

Magyar bankjegyek. Illusztráció (Kép: MTI)
Magyar bankjegyek. Illusztráció (Kép: MTI)

A bérek köteleznek

A Munkaadók és Gyáriparosok Országok szövetségének alelnöke szerint a jövő évi bérek mindenkit arra köteleznek, hogy többet adjon és többet teljesítsen.

„Ez jelent egy hatékonyabb államapparátust, robotizálást, jelent számítástechnika alkalmazását mindenhol, tehát ez egy sokkal hatékonyabb Magyarország víziójára épített bérmegállapodást, és ezt a hatékonyabb Magyarországot együtt kell mindannyiunknak, akik ezt aláírtuk és akikkel dolgozunk, megvalósítani” – nyilatkozta Lakatos Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

(Híradó, MTI)