A világbajnok cukrász bemutatta tanítványát

A tudás apáról fiúra, mesterről tanítványra száll. A négyszeres olimpiai és világbajnok Erdős Hanna cukrász is úgy döntött, „kineveli” utódját, aki a jövőben remélhetőleg ugyanolyan fantasztikus tehetséggel készíti majd a tragantalkotásokat, mint teszi azt most a tiszaföldvári mester.

A tanítvány az idei Erfurti Kulináris Olimpián mint Hanna legfőbb segédje mutatkozott be.
– Évek óta keresem azt a fiatalt, akinek tudásomat átadhatnám. Nem könnyű megtalálni az ideális utódot – állítja Erdős Hanna cukrászvilágbajnok, aki a pár héttel ezelőtti Erfurti Szakácsolimpián megszerezte negyedik nemzetközi aranyérmét. Most először tanítványával érkezett Németországba.
– Ez volt az első alkalom, hogy együtt dolgoztunk Erdős Barbarával. Aki szintén tiszaföldvári ifjú hölgy, de a névazonosság ellenére nem rokonom – mondja Hanna, hozzátéve, az azért érdekesség, hogy Barbara a szintén odavalósi versenyzőtársának, a zöldségfaragó Patkó Károlynak a rokona.

– Barbara a negyedik vagy talán már az ötödik tanítványom. Sajnos a fiatalok többségére jellemző, hogy nincsen bennük elegendő kitartás, mindent azonnal akarnak: a sikert, az elismerést. Én tíz évet versenyeztem itthon kisebb megméretéseken, míg először kijutottam külföldi bajnokságra. Emlékszem, az egyik diáknak, akit magam mellé fogadtam, még a 2012-es világverseny előtt felajánlottam, jöjjön minden nap, lesse el a fortélyokat, tanuljon, én segítek mindenben. Mivel minden nap dolgoztam az akkori versenymunkán, gyakorlatilag bármikor jöhetett volna, de mégsem tette. Egyszer sem jött el. Fájt a szívem, csalódtam, de nem adtam fel. Aztán rátaláltam Barbarára…

Hanna szerint Barbi ugyanolyan „őrült”, mint ő. E nélkül nem lehet sikert elérni.
– Amikor Barbi kijött velünk Erfurtba, komolyan féltem attól, hogy ha majd látja, mi mennyire nem vagyunk „normálisak”, elmegy a kedve a versenyzéstől. Hiszen hajnalban keltünk, de éjjel még dolgoztunk. Napközben tövig rágtuk a körmünket vagy éppen másnak segítettünk reggeltől estig. De tanítványom a hazaérkezésünk utáni második napon már jött, hogy újra dolgozzunk – teszi hozzá Hanna, akinek a mestere az egri Kopcsik Lajos volt. A Heves megyei cukrász 1996-ban tíz munkával indult az akkori világversenyen és mind a tíz alkotása aranyérmet kapott. Ezzel rekordot is döntött a ma már visszavonult mester.

Mester és tanítványa. Erdős Hanna négyszeres világbajnok cukrász (jobbra) és tanítványa, Erdős Barbara. BEKÜLDÖTT FOTÓ
Mester és tanítványa. Erdős Hanna négyszeres világbajnok cukrász (jobbra) és tanítványa, Erdős Barbara. BEKÜLDÖTT FOTÓ

– December 3-án fordul a kocka: Kisújszálláson, az Illésy Gasztro Kupán Barbara fog versenyezni és én leszek a segédje. Addig is sokat gyakorlunk együtt, muszáj még terelgetni őt – bólogat a világbajnok, aki úgy véli, ahhoz, hogy valaki hasonló sikereket érjen el, mint ő, több dolog szükséges: a versenyzőnek legyen kitartása, akarata, kézügyessége, anyagismerete, pénze a nevezésekhez és persze a sok-sok, évekig tartó gyakorlás is nélkülözhetetlen. Kérdésünkre, hogy nem fél-e attól, hogy tanítványa egyszer túlnő rajta, Hanna egyszerűen csak ennyit mond:
– Állok elébe!

(Új Néplap)