A fa olcsóbb mint a gáz, így egyre népszerűbb!

Magyarországon az otthonok 90 százalékába bevezették a gázt. Ez azt jelenti, hogy Európában Hollandia után nálunk a legjobban kiépített a gázhálózat. Mégis sokan térnek vissza a fatüzeléshez, nem véletlenül. Fával fűteni jóval olcsóbb, mint gázzal.

Friss felmérések szerint ma Magyarországon csaknem egymillió ember fűt kizárólag fával. Főleg vidéken jellemző, hogy egyre többen mondanak le az egyébként kényelmesebb gázfűtésről és térnek vissza a fafűtéshez. Nem csak magánemberek váltanak azonban vissza a hagyományos fűtésre, hanem önkormányzatok is. Kazánokat vásárolnak pályázati pénzből, erdőket, energianövényeket telepítenek, közmunkásokat foglalkoztatnak azért, hogy hónapokon keresztül gyűjtsék az ágakat, kitermeljék a kazánba szánt fákat. Hogy ez visszalépésnek tűnik? Talán igen, de a pénztárcának senki (beleértve az önkormányzatokat) nem az ellensége.

 


Előre érdemes megvásárolni a téli tüzelőt

Szelman Imre, a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestületének titkára szerint pedig nagyon fontos (lenne) a tűzifa nedvességtartalma. Tavaly év végén csináltattak egy mérést, amiből kiderült, hogy a friss fának, aminek 45 százalék körüli a nedvességtartalma, kétszer nagyobb volt a szennyezőanyag-kibocsátása. Ez károsítja a környezetet és a tüzelőberendezést is. Ezért érdemes egy-másfél évvel előre megvenni a tüzelésre szánt fát, hogy megfelelően kiszáradhasson.

(Új Néplap)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights