Több rendőr és polgárőr lesz a temetők környékén

Országszerte közösen segíti a rendőrség a polgárőrséggel közösen a temetőkbe látogatók közlekedését, egyben fokozott óvatosságra kéri őket. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából tartott sajtótájékoztatót kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője arra kérte a négynapos ünnepen a temetőkbe látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek az idős emberekre, akik kevésbé képesek vigyázni értékeikre. Mint mondta, évente több mint húszezer vagyon elleni bűncselekményt követek el az idősek sérelmére.

Rendőrök vigyáznak a rendre a temetőkben. Illusztráció (iSzolnok)
Rendőrök vigyáznak a rendre a temetőkben. Illusztráció (iSzolnok)

Felhívta a figyelmet arra, hogy az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak – kerékpárok, csomagok, táskák – könnyű prédát jelentenek. A rendőrség kéri, hogy a temetőbe látogatók a zsúfolt közlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan figyeljenek a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére. Németh Ágnes fontosnak nevezte, hogy parkolás után mindenki zárja be az autóját, az utastérből pedig minden csomagot és iratot rakjon el a csomagtartóba, sőt ha kell, vigye magával. Azt javasolta, hogy a temetőkben a kézitáskát, a kabátot, a hátizsákot is őrizzék, ne hagyják a sírokon.

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője arról beszélt, hogy aki teheti, annak szombaton vagy hétfőn célszerű kilátogatnia a temetőbe, mert akkor várhatóan kisebb lesz a forgalom a közutakon és kevesebben lesznek a temetőkben is.

Illusztráció (Fotó: Balogh Ákos)
Illusztráció (Fotó: Balogh Ákos)

A közutakon és a temetők környékén október 28-ától november 4-éig fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. A temetők környékén elsősorban a forgalmat segítik majd, de a szabálytalanul közlekedőkkel szemben is fellépnek. A rendőrség arra kéri a kerékpárosokat, hogy viseljenek láthatósági mellényt. Javasolják azt is, lehetőség szerint úgy tervezzék a temetőlátogatást, hogy még sötétedés előtt hazaérjenek, mert a nappali órák biztonságosabbak.

Az ezredes arra kérte a rendszeresen vezetőket, hogy legyenek türelmesebbek azokkal, akik csak az ünnepi alkalmakkor veszik elő az autót. Az autósok figyeljenek oda a temetők környékén kialakított ideiglenes forgalmi rendre, hiszen nem biztos, hogy a korábban megszokott útvonalakon tudnak majd közlekedni. Aki autóval indul útnak, ellenőrizze a gépkocsi műszaki állapotát indulás előtt, ha még nem tette, akkor szereltessen fel téli gumit, és az időjárási, látási viszonyoknak megfelelően közlekedjen – kérik a rendőrök.

 

(Híradó)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Az imaházból lopott a jászapáti fiatal

A jászsági rendőrök gyanúsítottként kihallgattak egy 25 éves férfit, aki két mikrofont és adománypénzt lopott a jászapáti imaházból.  Bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy ismeretlen március

Tovább »