Sétával a mellrák ellen Kunhegyesen

A figyelemfelkeltés volt az elsődleges célja a Séta az egészségért elnevezésű akciónak, amelyet a Kunhegyesi Mikro-térségi Szociális Intézmény szervezett a városban – tájékoztatott Vincze Lászlóné, az intézmény vezetője.

A rengeteg ingyenes szűrés és vizsgálat ellenére ugyanis a veszélyeztetett korú nők esetében a mammográfián való részvétel alig éri el az ötven százalékot, pedig a betegség 95 százalék feletti arányban gyógyítható, ha időben felismerik. A séta célja a figyelemfelhívás, hiszen a tapasztalatok szerint jócskán megugrik a mammográfiai vizsgálatra jelentkezők száma az ilyen akciók után. A szervezők azt remélik, hogy mind többen látogatnak el ezentúl rendszeresen a szűrésekre, s jobban odafigyelnek az egészségükre.

Vincze Lászlóné intézmény­vezető a rajzverseny díjaival FOTÓ: Mészáros János
Vincze Lászlóné intézmény­vezető a rajzverseny díjaival FOTÓ: Mészáros János

A rendezvény keretében előadások is elhangzottak az egészséges életmód témakörében. Dr. Ács Miklós a nőgyógyászati betegségek prevenciójáról beszélt, Varga Sándorné a véradás jelentőségét foglalta össze, Dányi Mária a mell önvizsgálatát ismertette, míg Lovász Gyula újraélesztési bemutatót tartott. Mindezek zárásaként pedig Bernáth József sztárséf főzőbemutatójára került sor Magyaros ételek egészségesen címmel. A prgramsorozathoz kapcsolódva került sor a Mit jelent számomra az egészség? című gyermekrajz verseny díjainak kiosztására, illetve ingyenes szűrővizsgálatokat is igénybe vehettek az érdeklődők.

(Szoljon)