Ötvenegyezer influenza vakcina érkezik JNSZ megyébe

A korábbi évekhez hasonlóan az év 40. hetében idén is megkezdte működését az influenza-figyelőszolgálat – tájékoztatta honlapunkat a megyei kormányhivatal. Rövidesen kérhető az oltás.

A megye lakosságának mintegy húsz százalékát ellátó 51 háziorvos, házi gyermekorvos hetente jelenti a járási hivatalok népegészségügyi osztályának az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek számát, négy orvos pedig az influenzavírus kimutatása érdekében torokmintát is vesz laboratóriumi vizsgálatra. Az influenzajárvány általában közösségekből – főleg gyermekközösségekből – indul ki, ezért a közösségi hiányzásokat is figyelemmel kísérik. A figyelőszolgálat első két hetében az influenzagyanús megbetegedések száma még nagyon alacsony volt.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése. Ezért minden évben lehetőség nyílik térítésmentes oltások igénybevételére azok esetében, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezeket a csoportokat az influenzavírus átadása révén veszélyeztethetik. A térítésmentes influenza elleni védőoltás a 3 évesnél idősebb krónikus betegek, a 60 éven felüliek, a várandós nők, intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek, az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói számára adható.

Védőoltás beadása. Illusztráció (Google)
Védőoltás beadása. Illusztráció (Google)

A korábbi évekhez hasonlóan a 6–35 hónapos korú, krónikus betegségben szenvedő gyermekek, az immunhiányosak, tartósan ápoltak, illetve a csecsemő- és gyermekotthonok lakói részére is térítésmentes az oltóanyag.
Megyénkbe 51 ezer adag vakcina érkezik. Az oltóanyag kiszállítása folyamatos, november 2-től valamennyi érintett orvosánál rendelkezésre áll. A kockázati csoportokba nem tartozók orvosi vényre vásárolhatják meg gyógyszertárban az influenza elleni vakcinát.

(Szoljon.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Korcsolyapálya Karcagon

A Városháza előtti téren december 17 és január 16 között nyílik alkalom kihasználni a téli sport adta lehetőségeket. A korcsolyapályán a kesztyű használata kötelező, a

Tovább »