Megint lehetnek szabad vasárnapok!

Havi két szabad vasárnapot és a hét utolsó napján legfeljebb napi nyolcórás munkavégzést tartalmaz az a törvénymódosító javaslat, amelyet a KDNP az év végéig a parlament elé terjeszt – tudta meg a Magyar Idők a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetétől.

– Még idén a parlament elé terjeszti a kisebbik kormánypárt azt a törvényjavaslatot, amely a vasárnapi boltzár eltörlése után történt egyeztetéseink alapján készült. Harrach Péter pártelnök úgy tájékoztatott, a tervezet elemei még változhatnak, azonban biztos, hogy december végéig kezdeményezni fogják a kiskereskedelmi dolgozók érdekében, hogy a jövőben törvény biztosítson havonta két szabad vasárnapot, illetve azt, hogy vasárnaponként ne lehessen nyolc óránál többet dolgozni az áruházakban – közölte a lappal a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Bubenkó Csaba elmondta, óriási a felháborodás a dolgozók körében, akikre azt kényszerítik, hogy november végéig vegyék ki idei szabadságaikat.

Decemberben ugyanis minden munkaerőre szükség van a létszámhiányos boltokban. Mint mondta, nemcsak egy-egy cégnél, hanem általánosan jellemző ez a gyakorlat. Emiatt aláírásgyűjtést kezdeményeztek, mert úgy érzik, a vállalatok kihasználják, hogy jelenleg semmilyen piacszabályozó intézkedés nem védi a munkavállalókat. A szakszervezet azt akarja elérni, hogy a kötelező vasárnapi munkavégzés tilalmának feloldása után is biztosítva legyenek a szabad hétvégék és a méltányos munkakörülmények a jellemzően túlóráztatott munkavállalók számára.

Havi két szabad vasárnapot és a hét utolsó napján legfeljebb napi nyolcórás munkavégzés. (Femina.hu)
Havi két szabad vasárnap és a hét utolsó napján legfeljebb napi nyolcórás munkavégzés. (Femina.hu)

A kiskereskedelem cégei nem panaszkodhatnak a forgalomra. A Központi Statisztikai Hivatal kiadta az augusztusi, 5,8 százalékos bővülésről szóló részletes jelentését. Eszerint az iskolakezdés előtti időszakban felfutott az iparcikkek, főként a tartós eszközök, ruházati és számítástechnikai áruk, könyvek forgalma – összesen 6,1 százalékkal –, míg az élelmiszerboltok 2,8 százalékkal növelték eladásaikat.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a távirati irodának azt nyilatkozta, hogy a növekedés nagyobb a várakozásoknál is, és az európai uniós átlagot is jóval meghaladja. A januártól augusztusig tartó időszak növekedése szerinte bizakodásra ad okot: 2016-ban is 5 százalék körüli növekedéssel lehet számolni, míg korábban még csak 3-4 százalékot vártak. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy már harmincnyolc hónapja tart az ágazat bővülése.

Vajon a kérdés ismét ennyire meg fogja osztani a lakosságot? Illusztráció. (Google)
Vajon a kérdés ismét ennyire meg fogja osztani a lakosságot? Illusztráció. (Google)

Az Auchan üzletlánc kedden bejelentette: novembertől másfél milliárd forintot fordít béremelésekre, az átlagosan 14 százalékos emelés 5400 alkalmazottat érint.

 

(Magyar Idők)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights