Kulcsot kapnak a kéklámpások a Tisza-tavi gátsorompókhoz

Kulcsot kapnak a kéklámpások a Tisza-tavi gátsorompókhoz. A téli vízszint idején feloldják a gátzárat, egészen áprilisig, továbbá áthelyezik a gátkaput az újlőrincfalvai kikötőnél – emlékeztet a Szoljon.

Mint arról korábban több médium is beszámolt, feloldják télen a Tisza-tavi gátzárat, de tavasztól ismét zárulnak a gátkapuk, erről született döntés a Kötivizig szeptember végi kiskörei egyeztetésén. A Laskó-patak hídjánál lévő sorompót áthelyezik pár száz méterrel arrébb, az újlőrincfalvai csónakkikötőhöz. Arról is döntöttek, hogy valamennyi szolgálati feladatot ellátó szervezet (pl. mentők, tűzoltók, rendőrség) zárcserét követően kulcsot kap a lezárt, kétkerekűvel átjárható sorompókhoz. Lovas Attila igazgató bejelentette: a Tisza-tavi töltés – az átmenő gépjárműforgalom megakadályozása végett, sorompókkal történt – lezárását a téli vízszint időszakára – november elsejével – feloldják a nyári vízszint beállításáig, legkésőbb április 30-ig.

A téli vízszint idején feloldják a gátzárat, egészen áprilisig, továbbá áthelyezik a gátkaput az újlőrincfalvai kikötőnél (Kép: Mészáros János)
A téli vízszint idején feloldják a gátzárat, egészen áprilisig, továbbá áthelyezik a gátkaput az újlőrincfalvai kikötőnél (Kép: Mészáros János)

– Őszintén megmondom, én egy cseppet sem bántam, hogy korlátozták a települések közötti autóforgalmat – mondta el a lapnak a tiszafüredi Nagy Erzsébet, aki családjával gyakran tesz kerékpártúrákat a gáton. A tó déli oldalán lévő kikötősök sem tapasztaltak forgalomcsökkenést a nyári szigorítások miatt.

– A lezárások után is meg lehet közelíteni a horgászhelyeket, kikötőket, legfeljebb a településeket nem köti össze autóút a gáton – tudta meg a Szoljon Szabics Imrétől, a tiszafüred-örvényi Szabics kikötő tulajdonosától. – Érezhető változás számunkra nem volt, de nyilván azok, akiket ez negatívan érintett, nem örültek a lezárásnak. Most ráadásul a téli időszakban, amikor nincs kerékpáros forgalom, fel is oldják a zárlatot. Összességében tehát elfogadhatónak tartják a szabályozást.

 

(Szoljon.hu)