Kardinális probléma a szeméthelyzet a Tisza-tónál

Akik nem szemetelnek, azok ne fizessenek mások felelőtlenségéért. Ezt szolgálja a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. új szemétgyűjtési gyakorlata a horgászhelyeken és a Tisza-tó körül.

– A szeméthelyzet nagyon fontos kérdés itt a Tisza-tavon, társaságunk úgy gondolja, egy turisztikai célpont nem lehet szemetes. Még nagyon sok a dolgunk ez ügyben, jelenleg nem állunk jól – kezdte Szabó István a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. marketingese a Tisza-tó Rádiónak. Tapasztalataik szerint a horgászok a szemetet nem viszik magukkal, hanem ott hagyják. A korábbi években szemétgyűjtő zsákokat helyezett ki a Tisza-tavi Sporthorgász Kft., melyeket hetente szállítottak ártalmatlanításra. Ezen a gyakorlaton változtattak az idén – tette hozzá. A változtatást az indokolta, hogy a horgászok és turisták visszaéltek a szolgáltatással, már háztartási hulladékot is kihordtak.

A halgazdálkodási társaság álláspontja szerint, szemetelni nem szabad. Mindenki, akinek hulladéka keletkezik a horgászat során, köteles azt elszállítani a helyszínről. A szakember kiemelte: nemcsak a horgászokról, hanem a kempingezőkről és sátrazókról is beszélni kell. A pihenés ilyen formáját választó turisták is sok szemetet hagynak maguk után. Ezért, az idei évtől megvásárolható zsákokban tudják az érintettek gyűjteni a keletkezett hulladékot, ha azt kihelyezik a gátkoronára, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. munkatársai elszállítják azt. Megjegyezte: a zsákok ára tartalmazza az elszállítás és az ártalmatlanítás költségeit.

 

(Tisza-tó Rádió)