Jöhetnek az új magyar fegyverek

Jól halad a magyar fegyvergyártás felfuttatásának előkészítése, a kormányzat komolyan veszi az ágazat újjáélesztését, az ehhez szükséges tételek már a jövő évben elfogadott költségvetésben ott lehetnek – mondta a védelmi ipari szövetség alelnöke. Nem mindenki látja azonban értelmét új magyar puskák és pisztolyok gyártásának, de legalábbis rendkívül kockázatosnak tartja az ehhez szükséges jókora befektetést.

Reménynél már többről van szó, rövidesen kézzelfogható eredményei lehetnek a magyar fegyvergyártás megújítását célzó kormányzati munkának – nyilatkozta Szabó Endre, a Magyar Védelmiipari Szövetségelnökhelyettese. A hadiipari technológiákkal is foglalkozó Sero Engineering Kft. vezetője hangsúlyozta, jól haladnak az ágazati szereplők bevonásával zajló előkészületek, így már jövőre konkrét eredmények születhetnek.

A magyar fegyvergyártás felfuttatása kapcsán elsősorban a kézilőfegyverek – pisztolyok, géppisztolyok – hazai gyártásának beindításán van a hangsúly, főként a hazai igények kielégítésére – tette hozzá a szakmai szervezet tisztségviselője.

Az RDO 3221 Komondor névre keresztelt magyar páncélozott harcjármű belseje (MTI/Koszticsák Szilárd)
Az RDO 3221 Komondor névre keresztelt magyar páncélozott harcjármű belseje (MTI/Koszticsák Szilárd)

2018-ban már tervezhetnek vele

Szabó Endre, mint mondta, nem lát hátráltató tényezőt, az ágazat hazai újjáélesztéséhez szükséges tételek várhatóan már a 2017 évben elfogadásra kerülő új költségvetésben ott lehetnek, és így hamarosan jöhetnek az új magyar fegyverek is.  A fegyvergyártás magyarországi felfuttatásához megvan a hazai tudásbázis és üzemi kapacitás is. Ezeket jelenleg főként polgári célú termelésre hasznosítják, de gyorsan átállíthatók kifejezetten védelmi célú ipari tevékenységre, fejlesztésre is. Példaként említette, hogy egy finomechanikai cég fegyveralkatrészek gyártására is képes lehet, mint ahogy a polgári sugárfelderítő eszközök katonai célú változatait is elő lehet állítani. Utóbbi történt a magyar Gamma Zrt. Komondor típusú páncélozott terepjáróira épített sugárfelderítő eszközök esetében is– tette hozzá.

A szövetség elnökhelyettese szerint a fegyvergyártás beindításával fokozatosan nőhet a védelmi ipar jelenlegi 1700 fős dolgozói létszáma. Megjegyezte, hogy a nyolcvanas években még 30 ezer embert tartott el az ágazat, amely a rendszerváltás környékén kezdett el nagyon gyorsan zsugorodni.

Magyar gyártmányú Komondor harckocsi (MTI/Balogh Zoltán)
Magyar gyártmányú Komondor harckocsi (MTI/Balogh Zoltán)

„Félő, hogy pénztemető lesz”

Vass Gábor szakíró, a Kaliberinfo.hu főszerkesztője nehezen tudja elképzelni, hogy a kormányzati tervek valóra válnak. Hangsúlyozta, bár nagyon örülne, ha megindulna a kézilőfegyverek gyártása Magyarországon, ám ahhoz, hogy ez sikeres legyen. hatalmas befektetés és hosszú idő szükséges, és még ez sem feltétlenül elégséges a magyar piac kicsisége és a konkurencia ereje miatt.  Az alap egy valóban korszerű fegyver kifejlesztése, de ez, még ha oly’ különleges is, messze nem elég a vevők meggyőzéséhez.

A külföldi gyártók jóval előrébb járnak, nevük, bejáratott piacaik vannak, és így is hatalmas összegeket költenek reklámra, lobbizásra, kiállításokon történő szereplésekre, és természetesen fejlesztésre. Annak, aki be akar lépni a magas minőségű termékkel telített fegyverpiacra, nagyon nehéz dolga van, főleg ha a saját, esetleg biztosnak tekinthető belföldi vevői csak viszonylag kis mennyiségeket rendelnek. Márpedig, Vass Gábor szerint, az újonnan felálló magyar kézilőfegyver-gyártásnak erre kell számítania – a belügyi szervek, a katonaság és a polgári szféra sem tud annyi fegyvert megvásárolni, hogy arra tartós gyártást lehessen alapozni. Félő, hogy a rengeteg befektetés elvész, pénztemetővé válik az ágazat – mondta.

(Híradó)