Ijesztő adatok a hazai cigányságról

A romák négyötödének csak általános iskolai végzettsége van, a munkanélküliség aránya négyszer nagyobb körükben, mint a nem roma népességben. Az adat tavaly pozitív irányba változott, főkánt a közfoglalkoztatásnak köszönhetően – erről írt a Magyar Nemzet a KSH adataira hivatkozva.

A hazai cigányság munkaerőpiaci helyzetéről és iskolai végzettségéről közölt adatokat a Magyar Nemzet. A lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait ismertetve lesújtónak nevezi a közölt számokat.

Magyarországon a 15 és 64 év közötti romák 80 százalékának legfeljebb általános iskolai végzettsége van, ugyanez az arány a nem romák közt 20 százalék. Tavaly a munkaképes korú romák 39 százaléka volt foglalkoztatott, míg a nem romák körében ez az arány 65 százalék. A romák 16 százalékát munkanélküliként, 45 százalékát inaktívként tartják nyilván, a nem romák körében ez az arány 4, illetve 31 százalék.

Rettentő körülmények között élő cigány gyerekek. Illusztráció (Radics Béla blog)
Rettentő körülmények között élő cigány gyerekek. Illusztráció (Radics Béla blog)

Tavaly az előző évihez képest javult a romák foglalkoztatási aránya, ami javarészt a közfoglalkoztatásnak köszönhető. A dolgozó romák 42 százaléka közfoglalkoztatott, a közfoglalkoztatottak ötöde roma. Az etnikai hovatartozás 2014 óta szerepel a felmérésben – írja a lap a KSH Munkaerőpiaci helyzetkép című elemzése alapján.

(MTI)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights