Egyre kevesebb az álláskereső a megyében

Ismét csökkent, most már csak 14 ezer 855 a megyében nyilvántartott álláskeresők száma a legfrissebb, szeptember végi adatok szerint.

Ez az előző év azonos időszakához képest 22,8, az előző hónaphoz képest pedig 2,5 százalékos csökkenést jelent – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból. A kilencedik hónap során közel 1 ezer 900 új álláshelyet jelentettek be a megyei foglalkoztatási osztályokon, ezek harmada volt azonban csak nem támogatott, tehát lényegében piaci álláshely.

Illusztráció (Karrier tanácsadó blog)
Illusztráció (Karrier tanácsadó blog)

A szeptemberben nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 8,8 százalék, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,6 százalék volt a megyében. Ez utóbbi mutatóval ismét megelőzzük régiónk másik két megyéjét, Szabolcs-Szatmár-Bereget (6,9 százalék) és Hajdú-Bihart (6,5), de szokás szerint elmaradunka Dél-Alföld régiójának három megyéjétől, Bács-Kiskuntól (4,3), Békéstől (4,6) és Csongrádtól (3,1), illetve az országos átlagtól is (4,1 százalék). A pályakezdő álláskeresők száma nagyságrendileg ugyanannyi, mint az előző hónapokban: kicsivel több mint ezerhatszázan szeretnék megtalálni első munkahelyüket a Jászkunságban.

 

(Szoljon)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights