Egyre kevesebb autót lopnak a Jászkunságban

Kevesebb autót loptak el idén az országban, mint a megelőző években, derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikájából, melyet a vezess.hu kérésére adtak ki.
Megyénkben is hasonló tendencia figyelhető meg. Vadász Gabriellától, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, hogy az ENYÜBS (Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika) adatai szerint 2014-ben 32 személygépkocsit loptak el, míg 2015-ben már csak 10 autónak kélt lába. Az idei évben július 31-ig szintén 10 autót vittek el ismeretlenek.
– A 2011-től 2016 első félévéig tartó időszakot megvizsgálva megállapítható, hogy a számok csökkenő tendenciát mutatnak az elmúlt években – mondta el honlapunknak Vadász Gabriella rendőrségi sajtóreferens.

(Kép: Szoljon.hu)
(Kép: Szoljon.hu)

– A gépjárműlopások számának alakulását a piaci igényeken túl – tehát, hogy milyen gépjárművekre, milyen autók alkatrészeire van kereslet – az is befolyásolja, hogy a területen egyébként „tevékenykedő” elkövetői kör épp szabadságvesztését tölti, avagy nem. Hosszú távon a gazdasági jelenségekre reagál a piac, vagyis a gépjárműlopások struktúrája a piac igényeihez igazodik, a kínálat a keresletnek megfelelően alakul – tette hozzá a referens.
Azt is megtudtuk, hogy megyénkre nem jellemző, hogy szezonálisan megnövekedne a gépjárműlopások száma, tehát a turisztikai időszakokban sem kötnek el több autót a tolvajok.

Ellopott személyautók márkák szerinti listája 2016 első hat hónapjában (Kép: Szoljon)
Ellopott személyautók márkák szerinti listája 2016 első hat hónapjában (Kép: Szoljon.hu)

S hogy mely típusok a legkelendőbbek a tolvajok körében? A megyei rendőr-főkapitányság szerint térségünkben e téren nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) viszont a 2016 első fél évében bejelentett esetek alapján felállított egy országos statisztikát, melyből az derül ki, hogy országszerte a Fordokat lopják leginkább. Második leggyakoribb a Volkswagen, a harmadik pedig a BMW (a részletes listát lásd keretes írásunkban). A korábbi évekkel összehasonlítva az adatokat, kiderül, hogy egyre kevesebb Suzukit kötnek el, hisz tavaly még ez a típus vezette a listát, az idei évben viszont már csak az ötödik legnépszerűbb márka. Az is megállapítható, hogy több Fordnak és BMW-nek kelt lába, ugyanis a Ford a tavalyi második helyről a lista élére került, a BMW pedig tavaly még nem is szerepelt az első tízben, most viszont a harmadik helyet foglalja el.

Vadász Gabriella sajtóreferens kiemelte, hogy a rendőrség rendszeresen végez elemző-értékelő munkát, hogy kézre kerítse az elkövetőket, és megelőzze a gépjárműlopásokat. Ezen kívül a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai rendszeresen felhívják a figyelmet, előadásokat tartanak, valamint szórólapokat is osztanak a gépjárműlopásokkal kapcsolatban – mondta Vadász Gabriella megyei rendőrségi sajtóreferens.
Érdemes tudni, hogy habár a gyártók egyre többféle módszerrel igyekeznek megakadályozni, hogy tolvajok elköthessék az autóinkat, ez nem olyan egyszerű feladat. Ma már sokféle technikai lehetőséget alkalmaznak a lopások megakadályozására, míg a régebbi kocsikban gyakran látni a tulajdonosok által alkalmazott egyszerű mechanikai megoldásokat.

(Szoljon.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lopás történt Kenderesen

Gyermek játékautót és mosogatótálcát tulajdonítottak el a helyi testvérek. November 16-án este egy kenderesi lakóház udvaráról egy elektromos gyermekjárművet tulajdonítottak el. Néhány nap múlva egy

Tovább »