Az igaz magyarok mind a szabadságért küzdöttek

Aki igaz magyar volt, mind a szabadság kivívásáért dolgozott hatvan éve – jelentette ki Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve koordinálásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Budapesten, a Keleti pályaudvaron.

Az 1956-os emlékbizottság és a MÁV Zrt. közös rendezvényén emléktáblát avattak id. Kamuti Jenőnek, a MÁV egykori vezérigazgató-helyettesének, a vasúttársaság 1956-os forradalmi bizottsága elnökének, valamint bemutattak egy a forradalom hatvanadik évfordulójának ünnepére felmatricázott Taurus emlékmozdonyt is.

Schmidt Mária beszédében hangsúlyozta, a forradalom győzelme azon múlott, hogy sok százezer magyar mind-mind megtette azt, ami rajta múlott. Úgy fogalmazott: az emberek “kialvatlanul, halálosan fáradtan, elgyötörve, de mégis lelkesen” dolgoztak a szabad Magyarországért, amiért örök hála illeti őket.

Dávid Ilona a MÁV vezérigazgatója 2016.03.03. Fotó: Horváth Péter Gyula
Dávid Ilona a MÁV vezérigazgatója 2016.03.03. Fotó: Horváth Péter Gyula

A kormánybiztos az emlékév legfontosabb hozadékának nevezte, hogy sok elfeledett hőst tár fel, a nem közismert történetek újbóli elmesélésével pedig az emberek fejet hajthatnak előttük.

Schmidt Mária szavai szerint “1956 történelmi tárháza kifogyhatatlan”, hatvan éve a magyarok egyszerre mozdultak meg, összefogásuk meghatványozta az erejüket. Megjegyezte: a társadalom ma is olyan egységben szeretne lenni, amilyenben a szabadságharcosok éltek.

Id. Kamuti Jenő nagyszerű ember, lelkes forradalmár, hivatásához hű vasutas volt, aki helytállt a maga területén, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a vasút segítette a szabadságharc ügyét – emelte ki Schmidt Mária, hozzáfűzve: az egykori vezérigazgató-helyettes bátorságának minden magyar előtt példaként kell állnia.

 

(MTI)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor- írja oldalán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság. A fő veszélyforrások közé tartozik

Tovább »