Az ’56-os évjáratú tokaji aszú a nemzet büszkesége

Az 1956-os évjáratú tokaji aszú a nemzet büszkesége, az elkövetkező évtizedekben méltón képviselheti a magyarság értékeit, teljesítményét és a forradalmat – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Nemzeti Borkiválóság Program  budapesti sajtótájékoztatóján.

Fazekas Sándor a Földművelésügyi Minisztériumban tartott eseményen azt mondta: a 60. évfordulóval elérkezett az idő az 1956-os évjáratú tokaji aszú bemutatására, amely maga „a palackba zárt történelem, ’56 kincse”. Ez az év a 20. század kiemelkedő évjáratai közé tartozik, de mivel az akkori hatalom „nem szerette ezt az évszámot”, az év borait ’57-esként címkézték, ami csak a rendszerváltozáskor került nyilvánosságra – ismertette.

marcsA tárcavezető kijelentette:

ez a bor a forradalom mellett az év kiválósága, a nemzet büszkesége.

Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező évtizedekben az ’56-os évjáratú, idén októberben újrapalackozott tokaji aszú méltóképpen képviseli majd a magyarság értékeit, teljesítményét, ’56  egyszerű hőseit – akiknek a szabadságunkat köszönhetjük – és a forradalom szellemiségét.

Horkay András, az 1956-os évjáratú borok közül az újrapalackozott tétel kiválasztásában részt vevő Országos Borszakértő Bizottság elnöke elmondta: szigorúan steril, laboratóriumi körülmények között választották ki az egyes palackokat, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevizsgált. A kóstoláson megfelelt tételeket helyben, Tokaj-Hegyalján újraszűrték, palackozták, dugózták és címkézték. A bizottság elnöke kiemelte: annak ellenére, hogy 60 éves borról van szó, a tételek 90 százaléka tisztának bizonyult a vizsgálatkor. Az újrapalackozás után pedig a következő 25-30 évben sem kell majd hozzájuk nyúlni, minőségromlás nélkül.

 

(MTI/FM Sajtóiroda)