ÁFA-csaló cég szálai vezetnek Kunhegyesre

Egy házaspár irányította azt a bűnszervezetet, mely Kunhegyesen és Szegeden bejegyzett cégekkel csalt el ÁFA-t. Pénzmosás, költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetésével vádolják őket.

A Kunhegyesre és Szegedre bejegyzett vállalkozások a jól ismert módszer szerint a nettó áron (áfa nélkül) beszerzett import árut itthon már áfával növelt áron adták tovább. Könyvelésükben a vásárlást belföldi beszerzésnek tűntették fel, az értékesítésből származó bevétel után pedig nem fizettek adót. A csaláshoz fiktív számlákat is felhasználtak. A bűncselekmények elkövetéséből származó pénz egy részét úgy próbálták meg tisztára mosni, hogy Cipruson alapított offshore cég bankszámlájára utalták át. Az okozott kár enyhítése érdekében a pénzügyi nyomozók bankszámlákat zároltak, illetve négy kamion árut is lefoglaltak. Az előzetes letartóztatásban lévő házaspárnak üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelni.

Fiktív számlák felhasználásával csalták el az ÁFA-t.Illusztráció (Google)
Fiktív számlák felhasználásával csalták el az ÁFA-t.Illusztráció (Google)

A pénzügyi nyomozók az ügyben további négy szerb–magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként, két személy ellen pedig körözést rendeltek el.

(Tisza-tó Rádió)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights