A legnagyobb bakik, amiket elkövetünk, ha pénzről van szó

Életkor szerint is különbség van aközött, hogy milyen pénzügyi bakikat vagyunk képesek elkövetni. Ez részben abból fakad, hogy a pénzhez való hozzáállásunk is változik aszerint, hogy éppen mennyi idősek vagyunk. A Wall Street Journal most összeszedte, hogy fiatal vagy időskorunkban hol hibázunk, ha pénzről van szó és milyen megoldások vannak erre.

A gazdasági és demográfiai változások szinte garanciát jelentenek arra, hogy mi már nem ismételjük meg azokat a hibákat, amelyeket a szüleink követtek a pénzügyeik terén, hiszen maga a befektetési környezet is változik.

 • Karrierünk kezdetén elméletben a kockázatosabb eszközöket kellene előnyben részesítenünk, hogy ezzel az évtizedek alatt nagyobb vagyont halmozzunk fel. Ezzel szemben a felmérések azt mutatják, hogy a mostani huszonévesektől távol áll a nagy kockázat és inkább konzervatív befektetési politikával rendelkeznek.
 • Manapság az emberek többsége 30 éves koráig vár az olyan nagy döntések meghozásával, mint házasság vagy gyerek, ez pedig sok, komplex pénzügyi döntés meghozatalát jelenti egyszerre, így aztán nem meglepő, hogy sokan elbuknak benne.
 • A 40-es éveinkben sokszor a lakásra vagy a házra felvett jelzáloghitel visszafizetése jelent gondot, a törlesztőrészlet problémája pedig a nyugdíjkorra való megtakarítást teszi háttérbe.
 • 50 éves korunkra aztán rádöbbenünk, hogy az eddigi megtakarításaink nem fogják fedezni a nyugdíjas éveink költségeit, vagy azért, mert túl nagy lábon éltünk, vagy azért, mert túl ambiciózus jövőképet álmodtunk meg, illetve egész egyszerűen csak nem volt miből félretenni.
 • A Wall Street Journal cikke nyomán most körbejárjuk, hogy az egyes életszakaszokban melyek a legnagyobb pénzügyi bakik, amelyeket elkövetünk, illetve ezeket hogyan lehetne kikerülni.

  20-as korosztály: túlságosan is a biztonságra játszik

  A szakértők szerint a felnőttkor első éveinek a kockázatosabb befektetésekről kellene szólniuk. Ehhez képest a mostani huszonévesek inkább messze elkerülik a kockázatot rejtő termékeket. A felmérések szerint, amikor arról kell dönteni, hogy milyen kockázatosságú termékekbe fektessék nyugdíjmegtakarításaikat, a fiatal munkavállalók konzervatív portfóliót választanak, sok elemző szerint azért, mert ilyenkor még nem sokat tudnak a pénzről, így egy biztonságosabb befektetési portfólió tűnik a legjobb választásnak. A felmérést készítők szerint a 20-as éveikben járó fiataloknak egy céldátum alap lehetne az egyik a legjobb választás, mivel ezek az évek előrehaladtával folyamatosan csökkentik a portfólió kockázatát.
  A legnagyobb bakik, amiket elkövetünk, ha pénzről van szó

  30-as korosztály: túl sok minden jön egyszerre

  A 30-as korosztály az, amikor az emberek a legtöbb fontos döntést meghozzák az életükben, ilyen a házasság vagy a gyerekvállalás. Szakértők szerint sokan közülük túl magas elvárásokkal rendelkeznek ebben az életkorban, mivel arra emlékeznek, hogy anno a szüleik ennyi évesen milyen életszínvonallal bírtak. Emiatt a 30-asok hajlamosak hitelkártya-és egyéb tartozásba verni magukat és inkább a költekezésre, mintsem a megtakarításra fókuszálnak. Ráadásul az sem könnyít a helyzetükön, hogy manapság a pénzügyek és pénzügyi termékek sokkal komplikáltabbak, mint régen voltak, ez pedig sokszor megnehezíti a döntést.

  40-es korosztály: elhatalmasodnak a költségek

  40 éves korunkra jönnek csak az igazán nagy költségek a képbe. Sok embernek nagy terhet jelent ilyenkor a jelzáloghitel fizetése, a cikk szerint mégsem dolgozik ez a korosztály eléggé keményen ahhoz, hogy fizetni tudja a tartozásait. Ez pedig a szükségesnél kevesebb nyugdíjjövedelmet jelenthet a jövőben. A szakértők szerint az jelenthet megoldást, ha az emberek úgy strukturálják át jelzáloghiteleiket, hogy azokat minél hamarabb vissza tudják fizetni, még akkor is, ha ennek ára ezekben az években a kevesebb nyugdíjcélú megtakarítás, mivel ezzel több idő marad csak a nyugdíjra való felkészülésre.
  A legnagyobb bakik, amiket elkövetünk, ha pénzről van szó
  Ugyancsak “problémaként” jelentkezik ennél a korosztálynál a gyermeknevelés, főleg, ha már az egyetem vagy főiskola is szóba kerül. Ezt csak tetézi az úgynevezett “szendvics-hatás”, vagyis az, amikor nemcsak a saját gyerekeikről kell gondoskodniuk, hanem az időközben már megöregedő szüleikről is. Azzal, hogy az emberek egyre később vállalnak gyereket, ez a két kötelezettség kezd egybefolyni, míg régebben nagyobb tér volt a kettő között.
  A legnagyobb bakik, amiket elkövetünk, ha pénzről van szó

  50-es korosztály: alig van félretett pénz a nyugdíjra

  Az 50-es éveikben járóknak egyik legnagyobb rémálma, hogy rájönnek, nincs elég félretett pénzük a nyugdíjra. Mivel a születéskor várható élettartam folyamatosan nő, ezért szakemberek szerint a nyugdíjra összegyűjtött vagyonnak ideális esetben 40 évre kellene elegendőnek lennie. Sokszor az is problémát jelent, hogy az 50-es korosztály egy olyan életszínvonalat enged meg magának, amit nyugdíjas éveiben nem tudna fenntartani, ráadásul sokan ilyen korban kezdenek bele egy új vállalkozásba, ami nagyon kockázatos lehet.

  60-as korosztály és a felett: nem kérnek pénzügyi segítséget

  A szakértők szerint az emberek 53 éves korukig képesek megfelelő pénzügyi döntéseket hozni, ezt követően egy egészséges szellemi leépülés veszi kezdetét. A problémát inkább az jelenti, hogy az idősebbek hajlamosak felülértékelni saját pénzügyi ismereteiket és nem kérnek segítséget, ez pedig sokszor nem megfelelő pénzügyi döntésekhez vezet.

forrás: portfolio.hu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Erősödött a forint

A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon. Az euró árfolyama reggel hétkor 386,51 forintra

Tovább »