A gazdaságnak szüksége van a vendégmunkásokra

Gazdasági szükségszerűségnek, a piacgazdaság részének tekinti a kormány, hogy határon túlról érkező vendégmunkásokkal pótolják a hazai munkaerőhiányt.

Ezt egyértelműsítette a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a napokban Jászberényben járt helyettes államtitkára. A Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) nagy múltú rendezvénye ezúttal nem az innovációról és a tudományról, hanem a foglalkoztatáspolitikáról szólt.
A tudományos egyesület Háztartási Gépek Szakosztálya 25. alkalommal szervezte meg tanácskozását Jászberényben.
Dr. Takács János GTE elnök rámutatott, a szokottól eltérő téma oka, hogy az országban kezd elfogyni a szakképzett munkaerő.
– A szakemberek egy része sajnos eltávozott az országból, s most együtt kell gondolkodni azon az érintetteknek – a gazdaság szereplőinek, az államigazgatás képviselőinek, a politikusoknak –, hogy miként lehetne ezt a helyzetet megoldani.

A gazdaság, az oktatás, az államigazgatás szakemberei tanácskoztak a munkaerőpiacról Jászberényben Fotó: Banka Csaba
A gazdaság, az oktatás, az államigazgatás szakemberei tanácskoztak a munkaerőpiacról Jászberényben Fotó: Banka Csaba

A kormány képviselője szerint azonban ennek a fő okát nem az elvándorlásban kell keresni, hanem abban, hogy aki rendelkezik szakképzettséggel, az ma már dolgozik Magyarországon. A helyzet kezelésére szerveznek átképzési, továbbképzési programokat, de a munkáltatók számára azonnali megoldást kell adni, ennek érdekében pedig lehetővé tették a szabályzók átalakításával, hogy főleg Ukrajnából és Szerbiából érkezőkkel pótolják a hiányzó munkaerőt. Ez a helyzet pedig a helyettes államtitkár szerint is hatványozottan igaz a Jászságban, de mint mondta ez együtt jár a modern világgal.

– Örülök annak – tette hozzá Simon Attila István –, hogy vannak olyan részei Európának, ahonnan nézve Magyarország is vonzó célpont lehet. Az elsődleges szempont a kormány számra, hogy mindenki, aki tud és akar dolgozni Magyarországon, annak legyen lehetősége rá. Abban az esetben viszont, ha nincs megfelelő létszámban munkaerő, akkor pont a nemzetgazdaság lendületének fenntartása érdekében kell segítenünk a szabályzók szintjén, hogy a foglalkoztatók hozzájuthassanak a munkaerőhöz.


Köztehercsökkentés a béremelésért?

Pócs János országgyűlési képviselő elmondta, hogy a gazdaság fejlődése magával hozta a problémákat is. A megoldási lehetőségek között ott van az is, hogy külföldről érkező munkavállalókat kell alkalmazni.
– A legnagyobb tragédia az lenne – tette hozzá Pócs János –, hogy ha bizonyos projekteket azért kellene felfüggeszteni, abbahagyni, mert nincsen elegendő munkavállaló a Jászságban. Mindemellett a kormány újabb kedvezmények nyújtásán dolgozik. Ennek lényege, hogy járulékcsökkentést és további adókedvezményeket irányoz elő a munkahelyteremtő vállalkozásoknak. A kedvezmény fejében pedig a beruházásból származó többletbevételt a magasabb bérek finanszírozására kell majd felhasználnia a vállalkozásoknak.


(Szoljon.hu)