56 hősei értünk, szabadságunkért mindent feláldoztak

Az 1956-os forradalom olyan ünnep, amelynek hiteles történetét a szabadságharcosok, a halálra ítéltek, a bebörtönzöttek, a kitelepítettek, a meghurcoltak írták. A szabadságért vívott küzdelmünk megváltoztatta a történelem menetét 60 évvel ezelőtt – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Karcagon, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen.

[RoyalSlider Error] No post attachments found.

A forradalom egyszerű hőseinek köszönhetjük szabadságunkat – közölte a miniszter, aki hangsúlyozta: szabadnak születtünk. Őseink itt, a Kárpát-medencében rendre az elsők között álltak csatába, ha a szabadság kivívásáért kellett küzdeni. Így volt ez 1848-ban és 1956-ban is. A magyar virtus velünk született, bennünk lakozik és tettekre sarkall, el nem feledhetjük. Hozzátette: az évtizedekig tartó diktatúra sem tudta átírni nemzetünk szabadságért vívott küzdelmét, történelmünk legfelemelőbb pillanatát.
Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy a megtorlás éveiben gazdák ezrei váltak nincstelenné, mintegy 72 ezer embert tettek kuláklistára, csak Szolnok megyéből 985 családot internáltak. A magyar mezőgazdaságban dolgozók véráldozatát hősies küzdelem követte a mindennapi betevő falat megtermeléséért, azért, hogy megtarthassa erejét a nemzet, hogy a szabadság népét a diktatúra el ne tiporhassa.
Kitartottunk és ma szabadon élhetünk emelte ki a miniszter, megjegyezve: a szabadság nemzete rég volt ilyen erős és egységes, mint ma.

A miniszter arra is ráirányította a figyelmet, hogy a szabadság lényege hogy saját értékrendünk szerint cselekedhetünk, hogy más országok hatalmasságai nem kényszeríthetnek ránk olyat, amit mi nem akarunk. Fazekas Sándor rámutatott: ezért küzdöttünk 1848-ban, a Habsburg uralom, 1956-ban a szovjet elnyomás ellen és ezért mondunk nemet napjainkban Brüsszel elhibázott kényszerbetelepítėsi politikájára is.

A miniszter úgy fogalmazott: tudjuk, hogy van teendők, nincs mitől tartanunk, mert erre a nemzetre a világ mindig – évszázadok óta – tettei miatt figyel fel.Cselekedeteinkben mutatkozik meg, hogy kik vagyunk.Karcag, 2016.10.23.

(FM Sajtóiroda)

Alföldhír.hu
Verified by MonsterInsights