1956. október 23: Tisza-tavi Körkép

Tisza-tó szerte megemlékezéseket tartottak múlt héten és a hétvégén. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira emlékeztek a teljesség igénye nélkül Tiszafüreden, Egyeken, Kunhegyesen, Kiskörén, Tiszaszőlősön és Tomajmonostorán is.

1956-os megemlékezés Tomajmonostorán (Kép: Tisza-tó Rádió)
1956-os megemlékezés Tomajmonostorán (Kép: Tisza-tó Rádió)

Az ünnepi megemlékezésre október 23-án, vasárnap délután 15 órakor került sor Tiszafüreden, a Kovács Pál Művelődési Központban. Ünnepi köszöntőt mondott Ujvári Imre polgármester, majd emlékező beszédet tartott Szarvas László történelem tanár. Ünnepi műsort adtak a Kossuth Lajos Gimnázium diákjai, majd egy túlélő élményeit hallhatták a megjelentek, beszédet mondott Kékessy György, egykori szakaszvezető. Fáklyás menet indult a Művelődési Központtól a Városháza előtti Kiss Pál térre, ahol a hősök tiszteletére koszorúkat helyeztek el.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezést Egyek Nagyközség Önkormányzata október 22-én, szombaton. Az ünnepi program keretében beszédet mondott Gál-Szalai Erika önkormányzati képviselő. Műsort adtak a helyi óvodások, iskolások és az Egyeki Népdalkör. A városi ünnepségre Kunhegyesen, október 21-én, pénteken került sor.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mond beszédet Tiszaszőlősön (Kép: Tisza-tó Rádió)
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mond beszédet Tiszaszőlősön (Kép: Tisza-tó Rádió)

Kiskörén, október 22-én és 23-án tartottak megemlékezést. A programsorozat első napján ifjúsági színpadi előadást láthattak az érdeklődők, vasárnap délután pedig egy 1956-os rajzpályázat megnyitójára, hálaadó szentmisére és ünnepi megemlékezésre került sor. Tomajmonostorán a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján Györfi Sándor szobra méltó emléket állított 1956-nak, melynek eseményeit diákok idézték fel színi előadással az ünnepi beszédeket követően. Tiszaszőlősön is műsorokkal, előadásokkal idézték fel mi történt hat évtizeddel ezelőtt. Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta: fontos, hogy megőrizzük 1956 örökségét.

 

(Tisza-tó Rádió)