Átadták a forgalomnak az M4-es autóút Üllő és Albertirsa közötti 30 kilométeres szakaszát pénteken.

A kétszer kétsávos út nettó 52 milliárd forintból készült el – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az Üllőn rendezett ünnepségen.

Mosóczi László hozzátette: a kormány szakpolitikai intézkedéseinek fő célja, hogy a megyei jogú városok és a kiemelt gazdasági területek kétszer kétsávos utakkal kapcsolódhassanak a gyorsforgalmi úthálózatba, az autópályák és autóutak elvezessenek az országhatárig.

Az M4-es autóút fejlesztése mindkét kiemelt cél megvalósítását elősegíti, beköti a gyorsforgalmi hálózatba Szolnokot, és újabb magas színvonalú közúti összeköttetést létesít Erdély, Románia felé – fűzte hozzá az államtitkár.

– Történelmi nap ez számunkra, hiszen mától autóúton utazhatunk Budapestig. Több évtizedes vágyunk vált valóra, ezúton is köszönet a kormányzatnak. Nincs messze a következő szakasz átadása, majd az elkerülő elkészülte sem! Szolnok előtt nagyszerű jövő áll, ebben pedig az M4-esnek kulcsszerepe lesz! – emelte ki az ünnepségen résztvevő Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

Az M4-es autóút mostantól az M0-s körgyűrűtől egészen Ceglédig használható, a közel 45 kilométeres közúti kapcsolat összesen 72,5 milliárd forintból valósult meg. Az M4-es további szakaszai legalább előkészítés alatt állnak és a kivitelezési munkálatok is egyszerre több helyen folynak. Idén nyáron több mint 11 kilométeren átadják az Abonyig tartó folytatást, 2022-ig főként hidak, köztük egy új Tisza- és egy Zagyva-híd építésével zajlik a Szolnok elérését biztosító Abony-Törökszentmiklós szakasz fejlesztése.

Ezzel nagyot lép előre a térség a közlekedési problémák enyhítése terén. Hiszen az átmenő forgalmat képes lesz levezetni a város körül kialakuló körgyűrű, mely érezhetően sokat jelent majd.