Az erdei fülesbaglyot választották meg 2020-ban az év madarának, amelyből a legtöbb Jász-Nagykun-Szolnok megyében fordul elő – tájékoztatott a megyei kormányhivatal.

Amint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője, dr. Nemes Gábor közölte: 16 település büszkélkedhet száz feletti egyedszámmal Magyarországon (Túrkeve, Kisújszállás, Karcag, Jászárokszállás, Tiszapüspöki, Törökszentmiklós, Szolnok, Dévaványa, Mezőtúr, Martfű, Kengyel, Szeged, Zaláta, Jászberény, Szarvas és Kuncsorba). Ebből tizenkettő, valamint az öt „legbaglyosabb” település egyaránt Jász-Nagykun-Szolnok megyében található.

Ötszáz feletti példányt számláltak Túrkevén (564), Kisújszálláson 435-öt, Karcagon 329-et, míg Jászárokszálláson és Tiszapüspökiben kicsit több mint 200–200 példányt.

Amint a főosztályvezető kiemelte, bár az erdei fülesbagoly ragadozó madár, nem veszélyes sem az emberre, sem pedig a háziállatokra. Sőt, igen hasznos, mivel fő táplálékát kistestű rágcsálók képezik: a leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret eszik.