Táborok, táncházak, belföldi és külföldi fellépések jellemezték többek között a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosainak tavalyi évét. Mindezek mellett intézményi és tanfelügyeleti ellenőrzéseken is jó értékelést kaptak.

Árvai Zsigmond a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.

Összeségében sikeres év áll a tiszafüredi székhelyű, de Kunhegyesen, Abádszalókon és Tomajmonostorán is működő iskolának. Az elmúlt esztendőben sem maradtak el a hagyományos programok és a Tisza-tavi Folkfesztivál immár két naposra növekedett.

Árvai Zsigmond intézményvezető elmondta, több sikeres pályázatukat is pozitívan bírálták el, melyek a támogatásokkal együtt hozzájárultak a folkfesztivál és a népművészeti táborok színvonalának emeléséhez. A két napos gálán a jászságból és Lengyelországból is érkeztek fellépők, emellett számtalan program is várta az érdeklődőket.

A nyári tábort Abádszalókon szervezték, ahol a gyöngyöshalászi néptáncosokkal közösen táborozhattak az iskola növendékei. A táborokban elismert hazai vendégoktatóktól tanulhattak a táncosok, új barátságok születtek. A szakmai program mellett strandoltak és múzeum- és sulyomcsoki műhelylátogatáson is részt vettek a gyerekek.  

– Az őszi tábort rendhagyó módon a Cserkeszőlő Jurtatáborban tartottuk, közel 60 diák részvételével – tette hozzá.

A szakmai munka eredményét jól mutatja a tanulók versenyeken való szereplése is. Ősszel bronz oklevéllel, kiemelt arannyal és különdíjjal tértek haza a táncosok a törökszentmiklósi Gaál Autentika versenyről.

A helyi és környékbeli fellépések mellett erdélyi, vajdasági és lengyelországi meghívásnak is eleget tettek. A hagyományos adventi műsorokat ezúttal is teltház és meghitt hangulat jellemezte Tiszafüreden, Abádszalókon és Kunhegyesen egyaránt.

A következő félév első nagyobb rendezvénye az iskolát fenntartó Tiszafüredi Népművészeti Alapítvány február 8-i bálja lesz, amely 2020-ban már negyedik alkalommal rendeznek.

– Az idei bál célja ezúttal az iskola programjainak támogatása – árulta el az intézményvezető.

Hozzátette, hogy a következő félévben Tomajmonostorán szerveznek háziversenyt az iskola diákjainak. A Tisza-tavi Folkfesztivál pedig ismét két napos lesz, a helyiek mellett erdélyi és vajdasági vendégelőadókkal, valamint Pál István Szalonna és bandájának koncertjével.