A Diabétesz Világnap alkalmából a Kátai Gábor Kórház Efi-Lek irodája a Déryné Kulturális Központban tartott előadást és ingyenes méréseket.

A részletekről Faar Nóra Veronika irodavezetőt kérdeztük.

-A diabétesz világnap alkalmából szervezett programot nagyon fontosnak tartjuk, hiszen a diabétesz, vagy más néven a cukorbetegség a világon a leggyakrabban előforduló anyagcsere betegség. Számos szövődménnyel is jár, s a betegek életminőséget is nagyban befolyásolja. Rendezvényünkre a Karcagi Járás lakosságát hívtuk meg.

-Először a programon résztvevő érdeklődők számára szakmai előadásokkal készültünk, ahol magáról a cukorbetegség tüneteiről, a kezeléséről, a szövődményeiről lesz szó, illetve a diétáról, a mozgás szerepéről. Az előadások után lehetőség lesz az egészségi állapot felmérése, lelki egészségvédelme, illetve nagy hangsúlyt fektetünk a cukorbetegség edukációjára is, vércukormérők és inzulinadagolók helyes használatát is be fogjuk mutatni a cukorbetegek részére, de személyre szabott étrendet és tudunk összeállítani a dietetikusok segítségével – sorolja az irodavezető.

– A cukorbetegség mára népbetegség, minden életkorban előfordul. Magyarországon közel 1 millió érintett van ebben a betegségben, ezért is tartjuk fontosnak, hogy a lakosság figyelmét felhívjuk arra, hogy a betegség megelőzhető, illetve kezelhető. Aki többet szeretne tudni, hétköznaponként kereshet bennünket irodákban a kórházban, ahol az érdeklődők számára egészségi állapot felmérésre és tanácsadásra is van lehetőség.

A cukorbetegek részére beteg klubot is indítunk, melyre sok szeretettel várunk minden érdeklődőt- mondta Faar Nóra Veronika.

infoKarcag