A Rákóczi Szövetség diákutaztatási pályázatának segítségével Nagyváradra utazhattak a Szentannai Sámuel Középiskola diákjai – tudtuk meg Gyermán János Tamás szaktanártól.

A szaktanár elmondta, hogy a kiránduláson olyan diákok vettek részt, akik érdeklődnek a történelem, Nagyvárad és Ady Endre munkássága iránt.

A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium fogadta a csapatot, majd a település nevezetességeit Takács Zoltán idegenvezetésével ismerték meg. A római katolikus székesegyházban meghallgatták a bazilika csodás történetét, megtekintették a Püspöki palotát, majd sétáltak a hangulatos Körös-parton.
A kiránduló csapat megkoszorúzta fogadóiskolájának névadójának a szobrát, megnézték az Ady-emlékmúzeumot és a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeumot.

-A város több gyönyörű épületét is megmutatta kísérőnk, sokak számára újdonság volt belülről látni a Fekete Sas Palotát, az EMKE Kávéházat, a Holdas-ortodox templomot és a zsinagógát. A költőóriás Ady Endre munkásságával is közelebbről megismerkedhettünk – sorolta Gyermán János Tamás.

A csapat megnézte a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumot, ahol magyar nyelven tanítanak és elektrotechnikai szaktárgyat is oktatnak.

Mint megtudtuk, a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjának kiemelt célja, hogy a határon túli látogatás során minél több közvetlen kapcsolat alakuljon ki a magyar diákok, tanárok, illetve a fogadó iskolák között.

A nagyváradi utazás felejthetetlen élményt nyújtott a Szentannai diákjai számára.

A diákok közül Agócs Laurának a száldobágyi halastó gyönyörű környezete és a Sas palota tetszett a legjobban, de érdekelte Ady munkássága és azok a helyek, ahol járt.

infoKarcag