A JNSZ Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a DE AKIT Karcagi Kutatóintézet közösen tájékoztató agrárfórumra hívta a környék gazdáit, gazdálkodóit.

A megjelenteket az intézet nevében dr. Zsembeli József igazgató, tudományos tanácsadó köszöntötte, majd Hubai Imre Csaba, a kamara megyei elnöke beszédében arról szólt, hogy a szakmai nap célja, hogy a gazdatársadalom megismerje ennek a tájterületnek a lehetőségeit s azokat az eszközöket, amelyekkel versenyképes, fenntartható állapotot tudnak teremteni. A karcagi kutatóintézet több mint 70 éve áll a gazdálkodók rendelkezésére, a jövőt illetően a különböző tényezők – az éghajlatváltozás, a vízgazdálkodás, műszaki fejlesztés, digitalizáció – komplett lehetőségeit figyelembe véve, hosszú távú kapcsolatot kíván a kamara kiépíteni az intézettel, hogy a tudomány jelenlegi állását tudják a gyakorlatba minél gyorsabban, megalapozottabban beépíteni, hogy versenyképes és minőségi termékekkel álljunk elő – mondta a szakember.

Négy éve alapította az egyetem a Vezekényi Ernő-díjat, melyet prof. dr. Dobránszki Judit, tudományos főigazgató adott át Ing. Frantisek Václaviknak, akinek életútját dr. Zsembeli József ismertette. E szerint az Olmix Group csehországi és szlovákiai leányvállalatai igazgatójának, aki 20 éve áll kapcsolatban a karcagi intézettel, jelenleg is több közös talajművelési kísérletben is részt vesznek.
A díjátadás után a talaj minőségének javításának lehetőségeiről, az okszerű tápanyag gazdálkodásról is hangzottak el előadások, majd karcagi nemesítésű alternatív növényeket mutatták be a szakembereknek, akik délután a gyakorlatban is megnézhették az intézet talajkondicionálási kísérleteit.

infoKarcag