II. világháborús hadtörténeti kiállítást szervezett egy magánházba a karcagi Albert Krisztián gyűjtő.

A kiállítás a karcagi második világháborús események 75. évfordulója alkalmából készült, helyi háborús relikviákból.

A gyűjtő néhány éve kezdte el gyűjteni ezeket a régiségeket. Albert Krisztián szerint másabb az, amikor az ember könyvből tanulja a történelmet és más, amikor kézzelfoghatóan találja meg egy régi házban, vagy egy idős úrnál, aki maga gyűjtötte a kilőtt harckocsiból, így jött a kiállítás ötlete.

A fiatal gyűjtő pár éve nagyon beleásta magát a témába.

A kiállításon Ruzicska Ferenc helytörténész is tartott előadást a helyi eseményekről, illetve a veszteségekről, egy püspökladányi gyűjtő az egyenruhákról szólt.

Az első tárgyat Krisztián Erdélyben kapta. Ez a páncélozott jármű lánctalpszeme egy nagyon ritka darab, s ez hozta meg a kedvét a gyűjtéshez. Elkezdte a hadtörténelem érdekelni, s közben rábukkant bizonyos tárgyakra, s gyűjtőktől is vásárol, bár az nem olcsó. A gyűjteménye nagy része kevésbé jó állapotú tárgyakból áll, sokkal jobban kedveli azokat, amelyeket tovább használtak, vagy harctéri roncsállapotúak vagy egyáltalán nincsenek jó állapotban, viszont sokkal közelebb hozzák az embert a történethez.

Karcagon fiatalok is gyűjtik a világháborús emlékeket, az idősebb korosztály pedig nosztalgiából emlékbe elrakja családi örökségként. Ők is elhozták tárgyaikat a kiállításra.

Albert Krisztián szeretné leírni tárgyai történetét és egy nagyobb, több napig látható kiállítás megszervezését is tervezi jövőre.

infoKarcag