Kigyulladt egy raktárbázis konyhája szerdán kora este Hajdúszoboszlón, a Tessedik Sámuel utcában. A lángokat sikeresen eloltották a hivatásos tűzoltók. A tűz keletkezési okát tűzeseti helyszíni szemle és tűzvizsgálat fogja kideríteni. Az eset érdekessége, hogy az ország minden megyéjéből érkezett egy-egy tűzvizsgáló páros a helyszínre, hogy kiderítse, mitől borult lángba a konyha. Az érintett épület ugyanis a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiképző és Raktárbázisán található, ahol országos versenyen mérték össze tudásukat a szakemberek.

Október 9-e és 11-e között rendezte meg a katasztrófavédelem az V. Tűzvizsgáló Szakmai Vetélkedőt és Szakmai Fórumot. A rendezvényt dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg. Köszöntő beszédében elmondta, hogy ez a megméretés a nemzetközi szakemberek figyelmét is felkelti évek óta, ezért idén cseh, holland, lengyel, finn és szlovák tűzvizsgálók is megfigyelték a feladatokat és azok végrehajtását.

A versenyen négy feladatsort kellett teljesíteniük a tűzvizsgálóknak. Az írásbeli teszt mellett a gyakorlatban is bizonyítaniuk kellett: egy teljesen kiégett konyhában kellett megállapítaniuk a tűz okát, meg kellett vizsgálniuk a berendezéseket ért hatásokat, a tűz terjedésének módját, a károk mértékét, egyszóval minden olyan körülményt, amely a kiégett helyiséggel kapcsolatba hozható.

Csütörtökön a kétfős csapatok sorsolás után tudták meg, hogy mi lesz a pontos feladatuk, ennek teljesítésére meghatározott idő állt rendelkezésükre. A tesztsor után a megégett tárgyakat kellett elemezniük, arra keresve a választ, hogy a tűzben érintett vagy tüzet okozó eszközökről volt-e szó.

A pénteki ünnepélyes eredményhirdetést Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki a tűzvizsgálati szakterület eredményességéről beszélt. Kiemelte, hogy a katasztrófavédelem szakemberei a feltárt esetek több mint nyolcvan százalékában teljes bizonyossággal megállapították a tűz keletkezésének okát. A tábornok hangsúlyozta, hogy ez a kiemelkedő eredmény a tárgyi feltételek, a gyakorlati tapasztalatok és a képzések mellett az országban dolgozó körülbelül száznegyven tűzvizsgáló szakmai felkészültségének tulajdonítható.

A versenyt Komárom-Esztergom megye csapata nyerte, megelőzve a második Baranya és a harmadik Csongrád megyei párost. Jász-Nagykun-Szolnok megyét Kiss Lajos tű. őrnagy és Arday Viktor László tű. százados képviselte, akik – négy és fél ponttal lemaradva a dobogóról – a negyedik helyen végeztek.

A zárónapon egy szakmai fórumra is sor került, amelyen Folkert van der Ploeg, a holland tűzvizsgáló iskola képviseletében egyebek mellett országa tűzvizsgálati statisztikai adatait ismertette, bemutatta a munkafolyamatot és a képzésük rendszerét. A fórumon technikai fejlesztésekről is hallhattak a résztvevők, mindezt rövid gyakorlati bemutató követte.

JNSz Megyei Katasztrófavédelem