Tizenkét nyelvet is megtanulhatunk három év alatt egy különleges módszerrel

Angol, norvég, dán vagy éppen holland, ez csak néhány azok közül a nyelvek közül, amit Cz. Nagy Zsófia megtanult. A kreatív nyelvtanulás módszerét használva szűk három év alatt tizenkét nyelven szerzett államilag elismert nyelvvizsgát.

„Középiskolásként kezdtem nyelveket tanulni, és azért sikerült ennyi nyelven államilag is elismert szinten megtanulnom, mert egy különleges módszer, a kreatív nyelvtanulás módszere segített ebben” – mondta Cz. Nagy Zsófia a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Gaál Ottó a saját tapasztalatai alapján dolgozta ki a kreatív nyelvtanulás módszerét, amellyel 27 nyelvvizsgát tett le.

Ez egy egyéni nyelvtanulási módszer.

„Otthon a saját tempójában tud tanulni a tanuló, maga osztja be az idejét. Nyelvtani szabályok mentén haladva begyakorolja a beszédet és az írást is. A tananyag minden nyelvi létformára hat, tehát megtanít írni, olvasni, beszélni és megérteni a gyors beszédet” – mondta Cz. Nagy Zsófia.

„Van, akinek ez előnyt jelent, mert teljesen önálló beosztásban tudja tanulni a nyelvet, így akár napi 10 órát is foglalkozhat az adott nyelvvel, ha van rá ideje” – tette hozzá.

Az egyik kitűzött célja az volt, hogy a középiskolai érettségiig tíz nyelvvizsgát letegyen. Mint mondta, ez kétoldalú dolog volt. Egyrészt azért fogalmazódott meg az ötlet, mert különleges dolog, ha valakinek sok nyelvvizsgája van, ráadásul nagyon jó tudásalap, valamint a módszer kitalálójának is kellett egy diák, aki teszteli azt.

A tíz nyelvvizsgát három év alatt sikerült letennie Cz. Nagy Zsófiának, ami azt jelenti, hogy 3-4 havonta vizsgázott, és mivel a nyelvek szó szerint teljesen idegenek voltak, ezért

intenzív tanulásra volt szükség ahhoz, hogy a vizsgák sikerüljenek.

„A hároméves projekt alatt voltak olyan nyelvek, amelyek ugyanabba a nyelvcsaládba tartoztak, természetesen ezek elsajátítása könnyebben ment. Tehát lehet, hogy a spanyol nehezen ment, de utána az olasz már sokkal könnyebben. A módszer, az érdeklődés és a nyelvek iránti szeretet sokkal többet jelentett a nyelvek megtanulásában, mint a fogékonyság” – mondta Cz. Nagy Zsófia.

Angol, német és norvég nyelvből felsőfokú, finnből, eszperantóból, oroszból, dánból, svédből, hollandból, olaszból, spanyolból és franciából pedig középfokú nyelvvizsgát sikerült letennie.

hirado.hu