Két nap alatt száz érdeklődő járt a Karcagi Járásbíróság Nyitott Bíróság-rendezvényein

A Karcagi Járásbíróság munkatársai a Nyitott Bíróság Program keretében 2019. június 4-én a kisújszállási lakásotthonokban élő gyermekeknek, az itt dolgozó nevelőszülőknek és intézeti gyámoknak, június 5-én pedig a kenderesi Szent Imre Katolikus Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulóinak tartottak előadásokat. Két nap alatt száz érdeklődőt sikerült megszólítaniuk, akik a bírósági szervezet felépítéséről, feladatairól, a két fő jogágról, valamint a fiatalokat leginkább veszélyeztető bűncselekményekről és szabálysértésekről szerezhettek ismereteket.

Az Országos Bírósági Hivatal 2012-ben hirdette meg a Nyitott Bíróság Programot, melynek elsődleges célja az állampolgárok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése, de nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, a fiatalkorúak elkövetővé illetőleg áldozattá válásának megelőzésére is.

A Programban Jász-Nagykun-Szolnok megye bíróságai évek óta tevékenyen részt vállalnak. Tavaly, 2018-ban 56 rendezvényt tartottak, melyeken 35 megyei általános- és középiskola, több mint 3.500 diákja vett részt.

A programok idén is folytatódtak. Május végére a résztvevőszám már meghaladta a másfélezer főt, ami azért kimagasló eredmény, mert a Program olyan kiemelt rendezvényeire, mint az Igazságszolgáltatás Európai Napja vagy a regionális szinten is jelentős látógatószámot vonzó Szolnoki Gulyás Fesztiválhoz kapcsolódó programelemekre az év második felében kerül majd sor – tudtuk meg dr. Nádor Zoltán törvényszéki bírótól, a Szolnoki Törvényszék Nyitott Bíróság Munkacsoportjának vezetőjétől.

A 2019. június 4-i rendezvényt a kisújszállási Innovációs Oktatási és Közösségi Központban tartották, ahová a Karcagi Járásbíróság polgári bíróként ítélkező elnöke egy büntetőbíró és egy bírósági titkár kollégájával, a kisújszállási lakásotthonok és a Kisújszállási Nagykun Polgárőr Egyesület meghívására látogatott el.

Dr. Szalay Katalin járásbírósági elnök a jogról, a hatalmi ágakról, az igazságszolgáltatásról, mint önálló hatalmi ágról, a bírósági szervezet felépítéséről, feladatairól és a két fő jogágról: a büntető- és a polgári jogról beszélt hallgatóságának.

Dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság elnökének előadása a kisújszállási Innovációs Oktatási és Közösségi Központban 2019. június 4-én

Dr. Tárnoki Györgyi büntetőbíró a fiatalokat leginkább veszélyeztető, a fiatalok által illetőleg a fiatalok sérelmére leggyakrabban elkövetett bűncselekményekről, és az azok elkövetőivel szemben kiszabható büntetésekről tartott előadást.

Deméné dr. Demeter Judit bírósági titkár pedig a javítóintézeti nevelésről, mint a bűncselekményt elkövető a fiatalkorúakkal szemben alkalmazható jogkövetkezményről, és a tinédzserek által leggyakrabban elkövetett szabálysértésekről beszélt hallgatóságának.

Az eladásokat a helyi lakóotthonokban élő gyermekek, az itt dolgozó nevelőszülők és intézeti gyámok érdeklődéssel hallgatták, számos kérdést tettek fel és maguk is több tanulságos történetet meséltek egymásnak és az előadóknak.

Másnap, június 5-én dr. Szalay Katalin elnök asszony és Deméné dr. Demeter Judit bírósági titkár a kenderesi Szent Imre Katolikus Általános Iskolát kereste fel a 7-8. osztályos diákok alkotmányos és jogi alapismereteit gazdagító illetőleg bűnmegelőzési célokat szolgáló előadásaival. A négyezer fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisvárosban először, de biztosan nem utoljára járt a Nyitott Bíróság Program – mondta el dr. Nádor Zoltán.

Deméné dr. Demeter Judit bírósági titkár előadása a kenderesi Szent Imre Katolikus Általános Iskolában 2019. június 5-én

A Nyitott Bíróság Program iránt érdeklődő iskolák részvételi szándékukat Jász-Nagykun-Szolnok megyében a nyitottbirosag@szolnokit.birosag.hu elektronikus levélcímen, illetőleg az 56/501-410-es telefonszámon jelezhetik a Szolnoki Törvényszék felé.

A törvényszék korábbi Nyitott Bíróság rendezvényeiről itt olvashatnak.

A törvényszék Nyitott Bíróság Programmal kapcsolatos tájékoztató anyagát pedig innen tölthetik le.