Kánikula van, ezt senki nem vonja kétségbe. Azért nagyon rossz hír, hogy a jelenleg használható egyetlen ötvenméteres medencét “elpiszkolták”, hogy finoman fejezzem ki magam.

Ez ellen nincs mit tenni, csak az tehetne, aki elpiszkolta. Csütörtökön késő délután történt az eset, ilyenkor a 2100 köbméter vizet le kell engedni, a medencét fertőtleníteni szükséges – tudtuk meg Bede Marianntól, a csatornaművek műszaki igazgatójától. Mire újra megtelik a medence, az legalább húsz óra, cikkünk születésekor még tartott a föltöltés, de szombatra már újra használható lesz az ötvenméteres medence is. Addig marad az élménymedence, aminek a vize nagyon kellemes, kivált ilyen időkben. Nyilván az augusztusban kezdődő strandfölújítás igyekszik megoldani az ilyen helyzetek gyorsabb megoldását is.

Szóba kellett hoznunk a hirtelen megszaporodott csőtöréseket is, ami túl azon, hogy az ivóvízellátásban okozott nehézséget, a közlekedés is megsínylette az óriási nyomástól fölszakadt útfelületek kényszerítette elterelések miatt.

-Az elmúlt hétben huszonegy csőtörés történt, elsősorban azért, mert a rendkívüli hőmérséklet és Tisza-Zagyva magas vízszintjének együttes hatása rosszul hatott az elavult, elöregedett, azbesztcement alapú csövekre. Mindezt tetézte a szélsőségesen magas hőmérséklet – mondta a műszaki igazgató.

Mint kiderült, a talaj sem éppen a legkedvezőbb, az agyag vizet szív magába, majd szárad, így mozgatja a csöveket, amit azok jelentős része nehezen visel, vagy eltörik. A cég dolgozói munkaidőtől függetlenül igyekeztek a bajt elhárítani, de a kényelmetlenségek csak a több, mint 300 kilométernyi elavult cső cseréjével oldódhatnak meg, ehhez idő és pénz kell. Úgy tudjuk, hogy lesz olyan állami pályázat, ami éppen a szolnokihoz hasonló ivóvíz hálózat cseréjéhez ad forrást.

*****

Az Ady Endre úton üzemelő DN200 mm átmérőjű azbesztcement vezeték Szolnok egyik legrégebbi azbesztcement anyagú vezetékszakasza, mely 1950-60 évek között épült. Ez a vezeték egy lakossági elosztóvezeték. Az Ady Endre úton az útburkolat alatt ezen kívül van még egy DN500 mm átmérőjű azbesztcement töltő vezeték, mely a 2000 m3-es alapnyomást biztosító víztorony ellátását szolgálja. A hibaelhárításokat követően 2019. június 13. 15.00 órától már zavartalan a vízszolgáltatás. Az útburkolat végleges helyreállítása a június 17-i héten várható. Hasonló csőtörési eset a vezeték rekonstrukciós munkálatok elvégzéséig továbbra is lehetséges – közölte a cég.

iSzolnok