Alapos megújítás vár a Szigligeti Színházra – írja a Magyar Építők. A fejlesztés keretében modern színpadtechnikát, valamint korszerű hűtési- és fűtési rendszert alakítanak ki az intézményben.

Mint írták, közel 3,8 milliárd forintból újulhat meg a Szolnoki Szigligeti Színház, a rekonstrukció érinti többek közt a belsőépítészetet, az akusztikát, a statikát és színpadgépészetet is – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

A színház nettó alapterülete több mint 5000 négyzetméter, a nézőtér 468 néző befogadására alkalmas és mintegy 180 dolgozónak ad munkát. A nézőtéri székek közötti távolságot megnövelik, így kényelmesebbek lesznek.

A színpadtechnikai fejlesztéseinek jegyében az álmennyezet felett új híd készül a színpad jó megvilágításának érdekében, a színpadon egy új, 9,5 m átmérőjű forgó létesül, a zenekari árok átépül egy ötrészes süllyedő pódium beépítésével, valamint megújulnak a szcenikai, világítási és hangrendszerek.

A nézőtér részére új, elárasztásos rendszerű szellőztető berendezés épül, a nézőtéri székek alatti befúvással. A színház épületének fűtési energiáját előállító gáztüzelésű kazánok helyett kondenzációs üzemű gázkazánokat terveznek, melyek kiszolgálják a színészlakások és az üzemház fűtését is.

Amint írják, a beruházás során tetőtéri raktár és gépészeti szint készül, mely alapfeltétele az légtechnikai rendszer korszerűsítésének. A megfelelő energiagazdálkodás elérés miatt a homlokzati nyílászárókat korszerű háromrétegű üvegezésű szerkezetekre cserélik le, valamint megújul a színház szigetelése is.

Az épület műszaki állapotában jelentős változást hoz az elavult világítási és erőátviteli hálózatok és berendezések cseréje.

iSzolnok