Lassan egy évszázada már annak, hogy a magyar nép lelke halálos sebet kapott, s hosszú időre elveszítette a békébe, Európa bölcsességébe vetett hitét a nemzet. Nevezhetjük bárhogyan az első világháborút lezáró, hazánkat érintő békediktátumot, alighanem Európa történelmének egyik legigazságtalanabb, legtöbb hazugságra épülő megállapodása volt – mondta emlékező beszédében Szolnokon, az országzászlónál Szalay Ferenc polgármester.

Annyi évtizeden át az igazságtalan békediktátum terület elszakító passzusait szóba sem lehetett hozni, a határon kívülre rekedt és anyaországi magyarok mégis összefognak és közösen építenek iskolát, óvodát, renoválnak ősi templomokat az elszakított területeken. De nem mindenki gondolta ezt helyesnek – emlékeztetett Szalay Ferenc.

– Emlékezzünk csak arra, amikor kettős állampolgárságot akartunk adni a környező országokban élő magyaroknak, s amikor a ma újra hatalmat akaró Gyurcsány Ferenc kormánya a békediktátummal határon túlra száműzött magyarok ellen hangolta az országot. Ha azt mondtuk,hogy a Trianon kastélyban aláírt békediktátumot kegyetlenség szülte, ez még talán annál is nagyobb árulás volt.

Kép: iSzolnok

Fölhívta a figyelmét a megemlékezésen résztvevő fiataloknak, hogy próbálják átélni azokat a szörnyűséges pillanatokat, amikor idegen katonák lepték el az elcsatolt falvakat, városokat és az ottani magyaroknak meg kellett érteniük, hogy megalázásuk, kisemmizésük megkezdődött, hogy határ választja el rokonaiktól, földjüktől és másodrendű állampolgárként kezeli őket a hatalom Romániában, Csehszlovákiában, Ukrajnában, Jugoszláviában. Attól a naptól kezdve nem vagy csak korlátozottan használhatták nyelvüket, korlátozták jogaikat, páriák lettek, amin a második világháború csak rontott.

Reménység, hogy Közép-Európa országainak egy része már érti, mi történt és ez az alapja a mostani együttműködésnek, ami sok nyugatabbra lévő európai ország vezetője számára riasztó. Az együttműködés azonban példa is lehet Európa előtt: van megbékélés, ha felejtés soha nem lesz is. A magyar nemzet ismét a Kárpát-medence meghatározó nemzete lett, s az igazi válasz a trianoni diktátumra éppen ez – zárta szavait Szolnok polgármestere.A Nemzeti összetartozás napján a megemlékezést koszorúzás zárta a Tisza hajósok terén, Szolnokon.

iSzolnok