A Viganó Alapfokú Művészeti Iskola április utolsó hétvégén hetedik alkalommal rendezte meg a Jászsági gyermek és ifjúsági szólótáncversenyt, amelynek a Víz utcai táncosok háza adott otthont.

Az épület egyre szűkösebbnek bizonyul, hiszen évről évre egyre többen, közel százan érkeznek az ország minden szegletéből, hogy a verseny alkalmával számot adjanak szólótáncos tudásukról. A fórum célja, hogy alkalmat teremtsen a legkiválóbb gyermek és ifjúsági néptáncos előadóknak bemutatni eredeti néptánc ismeretüket, illetve annak az autentikus alapokra épülő újragondolását – hangsúlyozta köszöntőjében a házigazdák nevében Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes vezetője. A versenyzés mellett a találkozó támogatja az évek alatt kikristályosodott magyar néptánckincs továbbörökítését, legértékesebb elemeinek hagyományokhoz hű megőrzését. Fontos tényező, hogy a verseny és az értékelés rögzítésével, archiválásával létrehozott adatbázis az oktatók és táncosok számára kutatási alapot is biztosít.

Kép: BerényCafé

A versenyt három korcsoportban és két kategóriában – fiúszóló és páros – rendezték meg. Mindkét kategóriában kötelező és szabadon választott táncokat kellett bemutatni a versenyzőknek, amit Szilágyi Zsolt, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium pedagógusa vezetésével négytagú zsűri értékelt. A zsűrizésénél főszempontként az egyéni látásmód, a technikai felkészültség, valamint a folklorisztikai hitelesség került előtérbe.

A viganós gyerekek kiválóan teljesítették a versenybírák kívánalmait, hiszen a 25 berényi fiatalból öten különdíjat, illetve tizennégyen szólótáncosi különdíjat kaptak. Szűcsné Urbán Mária igazgató asszony értékelése szerint magas színvonalú versenyt láthattunk, és büszkeségre ad okot az iskola diákjainak sikere. Külön megköszönte a támogatók segítségét.

A két nap folyamán a Bürkös zenekar húzta a talpalávalót, sőt még a szombat esti táncházban is fáradhatatlanul muzsikáltak. A Busai Norbert vezette táncházban melléjük szegődött a Pávából ismert ifjú muzsikusokból álló Sarjú banda két tagja is, hogy virtuóz játékukkal táncra sarkallják a fáradhatatlannak tűnő ifjakat.

A VII. Jászsági gyermek és ifjúsági szólótáncverseny jászsági helyezettei:
Különdíjasok: Dudás Lili, Busai Bori, Makula Zoltán, Csomor Zoé, Szőcs Szilárd.
Szólótáncosi nívódíjasok: Dudás Lili, Busai Bori, Szűcs Laura, Antal Réka, Pernyész Fanni, Csomor Zoé, Fényes Kitti, Kispál Domonkos, Makula Zoltán, Bajzát Bence, Nagy Marcell, Hlavacsak Lázár, Szőcs Szilárd, Halaj Balázs.

BerényCafé