Egymillió forint értékű ponty került vissza a tározó vizébe. A kapitális méretű hal visszahelyezését több hónapos hatósági vizsgálat előzte meg.

A Nébih tájékoztatása szerint, március 7-én éjszaka sikeresen visszahelyezték a Tisza-tóba az óriáspontyot, melyet korábban illegálisan egy Pest megyei horgásztóba szállítottak át. Az egyik közösségi oldalon jelent meg egy írás korábban, mely alapján fény derült a titokra.

Az interneten megjelent írás és fényképek alapján a pontyot először 2016 októberében fogták ki Heves megyében. Két évvel később, 2018. áprilisában már egy Pest megyei horgásztóban akadtak rá. A Nébih szakemberei sikeresen azonosították a feketepiacon közel egymillió forint eszmei értékű példányt. Pikkelyrajzolatának ritka rendellenessége alapján sikerült.

A kapitális méretű ponty. Kép: Google képtalálat.

A hivatal több eljárást is lefolytatott, majd számos szabálytalanság megállapítása után három millió forint halgazdálkodási bírság megfizetésére kötlezette a jogsértőket. Emellett az óriáspontyot is nekik kellett eredeti élőhelyére, a Tisza-tóba sértetlenül visszaszállítani.