Erről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. ismertette a közgyűlés döntéseit, amelyekkel a szerényebb jövedelmű családokat segítik. Ezekre a támogatásokra pályázni kell, de a város honlapján minden tájékoztatás olvasható.

Kép: iSzolnok

A mostani intézkedések lényege, hogy a kormány elképzeléseihez igazodva kilenc támogatási forma egy főre jutó jövedelemhatárait megemelték, így még többen juthatnak hozzá a segítségnek ehhez a formájához. Ha egyedül élő igényel lakásfenntartási támogatást, akkor az igazolt bevétele havi kilencven ezer forintnál nem lehet több, de három fős családnál már csak 72 ezer forint. Az adósságcsökkentési támogatást az egyedül élő 85 ezer forintos határnál kaphatja meg, ha beadja igényét, de ha hárman élnek együtt, akkor ez 70 ezer forintra módosul. Gyógyszertámogatásra jogosultak egyedül 86 ezer, míg családban 69 ezer forint alatti bevételnél juthatnak hozzá. Kismama bérlet akkor kérhető, ha a család egy főre jutó jövedelme nem több 110 ezer forintnál.

Több pénz kaphatnak az első lakáshoz jutók, ha kérelmezik azt, itt az alsó határ 350 ezer, három vagy több gyermek esetén pedig 450 ezer forint, de a Szolnok hazavár programban résztvevő fiatalok félmillió forintra jogosultak. Miután emelkedtek a lakás árak, az eddigi 15 milliós vásárlási értékhatárt 18 millió forintra emelte a közgyűlés.

Szociális bérlakást az igényelhet ezután, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó százezer forintot, a bennlakók újra igénylésénél ez 140 ezer forint. A fiatalok házában a jövedelemhatár 140 ezer forint. A Mester úti lakásokban nem öt, hanem hat évig lakhatnak mostantól a bérlők.

iSzolnok