Február 7-én délután Mándoky Kongur Istvánra emlékeztek tudóstársai, barátai, egykori iskolatársai a Múzeumparki szobránál.

Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász és Bene Sándor emeritus nagykunkapitányok díszsorfala mellett Péter Dániel, a Szentannai Középiskola tanára idézte fel a Karcagon, 1944. február 10-én született turkológus életét, aki 48 évesen hunyt el Kazahsztánban. Ezt követően a jelenlévők koszorúkat helyeztek el a 75 éves tudós emlékére rendezett emléknap első napján.

Az önkormányzat nevében Szepesi Tibor képviselő, a Kunszövetségében dr. Pintér Zoltán Árpád és Kacsándi István, a Kazah-Magyar Baráti Társaságéban Varga Nándor, a tudóstársakéban dr. Bartha Júlia és Molnár Ádám, a Györffy István Nagykun Múzeum nevében Kántor Éva hozta el az emlékezés virágait.

Az egykori iskola, a mezőgazdasági technikum – ma Szentannai Középiskola vezetése és diákjai is fejet hajtottak a fiatalon elhunyt kunkutató, turkológus, nyelvész előtt. Barátai nevében Cs. Kovács Károly és Egri Sándor helyezett el koszorút Mándoky Kongur István szobra előtt, ahol az alkotó, Györfi Sándor szobrász a barát és Bene Sándor emeritus nagykunkapitány a hagyományőrzők nevében koszorúztak.

A tudósról február 8-án az egykori középiskolájában előadások hangzanak el az egykori kollégáról, a kun – és számos keleti nyelv kutatójának jelentősebb eredményeiről. A napot a Kun Miatyánkkal zárják, melyet dr. Bartha Júlia mond el, és azt követően az iskola múzeumában emlékkiállítás nyílik az egykori technikumi diákról.

infoKarcag