A Városháza dísztermében zajlott az a történelmi konferencia, mely témáját tekintve illeszkedett az első világháború befejezésének századik évfordulója alkalmából létrejött rendezvények sorozatába. Címe: Az Osztrák-Magyar Monarchia és Magyarország összeomlása 1918-ban; konfliktusok és megoldási kísérletek

A Karcag Városi Önkormányzat és a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete társszervezésében megrendezett tudományos szimpózium 12 tudományos fokozattal minősített előadója tehát a „Nagy Háborúra”, valamint az ezt kísérő sorsfordító magyar történelmi eseményekre emlékezett.

– A konferencia az előadók szerint is nagyon jól sikerült – mondta a Karcag Televíziónak adott interjújában a Karcagi Nagykun Református Gimnázium történelem-földrajz szakos pedagógusa dr. Pintér Zoltán Árpád, aki Karcag és a karcagi honvédek a Nagy Háborúban címmel tartott előadást.

Az élénk érdeklődéssel kísért konferencián a hallgatóság között nagyon sok diák volt, így ők első kézből kaphattak pontos történelmi információkat a jeles előadóktól.
Dr. Pintér Zoltán Árpád a Karcagról mozgósított katonák szerepéről is szólt, valamint az akkori Karczagi Református Főgimnáziumból hadra kelt fiatalok szerepét is bemutatta, illetve dr. Szentesi Tóth Kálmán polgármester első világháború alatti tevékenységéről is beszélt. A tervek szerint 2019-ben a konferencia anyaga megjelenik egy kötetben, hogy minél több emberhez eljussanak az elhangzott információk – mondta el a tanár úr.

infoKarcag