Százmilliós fejlesztés Nagyivánon

NAGYIVÁN | Június 14-én, csütörtökön délután mutatták be a település történetének legnagyobb volumenű fejlesztési csomagját. Három projekt zajlik egyszerre a településen, megújulnak önkormányzati ingatlanok és közintézmények, sőt… új orvosi rendelő is épül.

Sajtótájékoztatón mutatták be az épp futó beruházásokat, Bári Ágnes alpolgármester ismertette azokat. Elmondta:

összesen, több mint kétszáz millió forint értékben valósul meg fejlesztés Nagyivánon.

Vegyes praxisú, új orvosi rendelőt építenek, megújul és energetikailag korszerűsödik az óvoda és az iskola épülete is.

A beruházások előkészítését és az eddig történteket ismertette Lajtos István polgármester. Köszönetet mondott a településre érkező támogatásért, forrásokért. Hangsúlyozta: ekkora összegben, egy időben még nem valósult meg fejlesztés Nagyivánon. Reményét fejezte ki a hasonló jövővel kapcsolatosan.

Üdvözölte a fejlesztéseket és gratulált az előrelépéshez Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője. Felhívta a figyelmet arra, hogy Nagyiván egy jól átgondolt fejlesztési koncepcióval rendelkezik.

A most zajló beruházások érintik a lakosság minden korcsoportját. Az óvodás gyermektől, az iskolásokon át az idősekig. Ez mutatja, hogy Nagyivánnak igenis van jövője!

– fogalmazott Kovács Sándor.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 100 millió Ft európai uniós támogatást nyertek el a település óvodájának megújítására. A projekt keretében a Hat Szín Virág Tagóvoda felújítására és átalakítására kerül sor. Az intézményi beruházás lehetőséget biztosít egy új fejlesztő szoba, fektető tároló, egy akadálymentes mosdó kialakítására, illetve a tetőtér új funkciókkal való megtöltésére. A projekt keretében az étkező többfunkciós térré alakul, a jelenleg szétszórt gyermeköltözők áthelyezése megtörténik, valamint a régóta várt játszóudvar is megszépül.

Emellett két intézmény energetikai korszerűsítése valósul meg. Az egyik a Tiszafüred Kistérség Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központja, Nagyiváni Szakmai egysége, a másik az Kossuth Lajos Gimnázium Nagyiváni Általános Iskolája. A szociális intézményben és az általános iskolában is komplex energetikai fejlesztés történik.

Az önkormányzat régi terve egy új orvosi rendelő építése. Sajnos ezidáig pályázati lehetőség és különösen saját erő híján az önkormányzat nem tudta vállalni az épület megépítését, pedig lakosság részéről is nagy igény mutatkozott. Most ötven millió forintból egy teljesen új építésű, vegyes praxisú házi orvosi, házi gyermekorvosi rendelő kerül a védőnői tanácsadóval egy épületbe a jelen projekt kertében. Céljuk, hogy az egészségügyi alapellátást korszerű körülmények között és gazdaságos módon tudja biztosítani az önkormányzat a helyiek számára.

MEGOSZTÁS