Új kosárlabda pálya épül Karcagon

Kép: infoKarcag

KARCAG |Új kosárlabdapálya, közösségi tér épül Karcagon, a Nagyvénkerti lakótelep mellett.

A Nagyvénkerti lakótelep kosárlabda pályáján állunk. Lassan másfél éve tervezzük, hogy ezzel a kosárlabda pályával egy más jellegű beruházást kezdünk, egy teljesen új koncepció alapján. Még 2016. év végén gondolkodott abban a Magyar Kosárlabda Szövetség, hogy egyfajta utcai kosárlabdapályák, úgynevezett streetball pályák építésére ír majd ki pályázatot a sportegyesületeknek TAO pályázaton belül. Megjelent ez a promóciós anyag, 2017. áprilisáig kellett eldönteni a sportegyesületeknek, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel. A Karcagi Sportegyesület vezetősége megkereste a városi önkormányzatot és közösen döntöttünk arról, egyesület vezetése, polgármester úr, hogy belevágunk ebbe a pályázatba. A Karcagi Sportegyesület megírta a pályázatát, benyújtotta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez, ahol a szokott pályázati procedúra után a szövetség ezt jóváhagyta. Ahhoz, hogy ez TAO pályázatból megvalósulhasson, az egyesületnek meg kellett keresni azokat a támogatókat, vállalkozásokat, akik a pénzüket kifejezetten erre a TAO pályázatra, erre a fejlesztésre ajánlják fel a sportegyesületen belül. Hála Istennek sikerült támogatókat gyűjtenünk, rendelkezésünkre áll az az összeg, amely jóváhagyásra került ezen a TAO pályázaton. Felgyorsultak az események, hiszen ma már itt állunk ezen a pályán, jelenleg a tervezés előkészítése zajlik. Amikor ezzel megvagyunk, akkor fogjuk látni pontosan, hogy hogyan fér el a kosárlabda pálya pontosan. Itt jön majd az önkormányzat szerepe, hiszen a pályázathoz önerő is szükséges. A költségvetésünk jóváhagyásával kiderült az is, hogy az önerő rendelkezésére áll az önkormányzatnak, a Karcagi Sportegyesületen keresztül tudja biztosítani a szükséges TAO forrás mellé az önerőt.

Maga a kosárlabda pálya, nyilvánvalóan a Kosárlabda Szövetségnek az a célja, hogy az utánpótlást, azt a szurkolói bázist szélesítse, ami a kosárlabdához szükséges, de úgy kell elképzelni ezt a parkot, hogy egyfajta közösségi tér. Nem csak a kosárlabdázóknak épül, hanem Karcag valamennyi polgárának, lakosának, hiszen a mellete lévő játszótérrel, a pályák melletti lelátókkal, kiülőkkel, kisebb közösségi terekkel mindenkinek kielégítő lesz. Ha a sportról beszélünk, akkor ez világszínvonalű pályaburkolatot kap, a B33-as játékokra tökéletesen alkalmas és mivel a nagy leftpálya mellett még további kis pályák kerülnek kialakításra, tehát összesen 6 pályán lehet majd egyszerre játszani, edzeni, szórakozni, de akár kisebb versenyeket is rendezni. Mi szeretnénk, ha már ebben az idényben, tehát nyáron már lehetne használni a pályát, nyilván a TAO elszámolási határidők is azt determinálják, hogy minél előbb elkészüljön a pálya. A tervezőkön is nagyon sokminden múlik, hiszen ha sikerül kijelölnünk a helyet, megtisztítani és átadni a munkaterületet, akkor május végére, június elejére elkészülhet a pálya.

– Nem szeretnénk bezárni a pályát, mindenkinek legyen nyitott, ne csak a kosárlabdázók használják, hanem legyen egyfajta ifjúsági-, közösségi tér is, tehát jöjjenek ide, beszélgessenek, jöjjenek ide a családok, a gyerekek játsszanak, apukák, anyukák, vagy esetleg a kisebb testvér a mellette lévő játszóteren tudjon játszani, tehát ez egy teljesen nyitott közösségi és sportolási tér lesz. Itt érnek össze az önkormányzati fejlesztések, hiszen a kamerarendszer, amiről már döntöttünk, az lehetővé fogja tenni, hogy bekamerázzuk a területet, tehát a biztonságos felügyelete, őrzése meglesz.

infoKarcag

MEGOSZTÁS