SZOLNOK | Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a RepTárban, azaz a repülőmúzeumban fogadta Guller Zoltán vezérigazgatót, a Magyar Turisztikai Ügynökség első emberét.

A sajtótájékoztató helyszíne nem véletlen, hiszen az utóbbi idők egyik legjelentősebb kulturális turisztikai fejlesztése a városban éppen ez, a régi indóház épületeinek fölhasználásával készült, Európában is ritkaságnak számító látványosság. Kultúra, építészet, történelmi dokumentumok, múlt és jelen összekapcsolása: ezen gondolatok mentén készítette el korábbi turisztikai terveit a megyeszékhely. Egy része már megvalósult a Tiszát iránytűnek használó építéseknek: a repülőmúzeum, a gyaloghíd, a folyóparti sétány, a Tiszai hajósok tere, de előkészületben a Tiszaligeti fürdő teljes megújítása, már dolgoznak a Véső útim sporttelep és motel korszerűsítésén, bővítésén, a régi várnegyedben lévő művésztelep átalakítás a kezdés előtt áll, bővítését látványelemekkel tervezték meg.

Szalay Ferenc polgármester és Guller Zoltán vezérigazgató a RepTárban (Kép: iSzolnok)

Guller Zoltán vezérigazgató arról beszélt, hogy hihetetlennek tűnő fejlődés volt megtapasztalható a magyar turizmusban, aminek legfőbb oka – ebben is csatlakozott Szalay Ferenc polgármesterhez -, hogy Magyarország biztonságos úticél. A tavalyi év szállásbevételei 278 milliárd forintra rúgtak, ami lényegesen több, mint esztendőkkel előtte. Túl a bevételen az is lényeges, hogy az ágazatban legalább négyszázezren keresik meg a kenyerüket. És mert az érdeklődés nem csökkent, már jó előre kell tervezni az államnak, erre szolgálnak a már 2030-ig megtervezett tennivalók, beruházások.

Ami a megyét illeti: itt is jók a mutatók, hiszen 216 ezer vendég töltött ezen a vidéken átlagosan két és fél napot. Szolnokon például 870 ezer vendégéjszakát regisztráltak és itt több volt a külhoni vendég, mint a hazai, ebben része van a sportturizmusnak. A szolnoki fejlesztések, amikről a polgármester is beszélt, figyelembe veszik magát a folyót, a források java már együtt. Különös gondot fordít az állam a Tisza tóra, ahol megépül az az utolsó kerékpárút szakasz is, amivel már a tó tökéletesen körbe karikázható. Itt strandokat javítanak és alakítanak ki, a bringásoknak esőbeállókat, pihenőket, de az elkövetkező években a kétkerekesek számára megépülhet a Hortobágyig a nekik szánt pálya. A tavon a vitorlázás esélyeit is növelni akarják. Berekfürdő már most is fontos célja a pihenni vágyóknak, itt is szükséges a bővítés, a szolgáltatások gyarapítása. Tiszafüreden például a strandot korszerűsítik.

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott az Iszolnoknak elmondta: a megyei, s ezen belül a szolnoki sikerek pozitív hatással vannak a gazdaság fejlődésére.

– A szolnoki turisztikai fejlesztések sikeresek, az már plusz dolog, hogy ezek a beruházások egyúttal városrészeket is elindítottak a fejlődés útján. A tervezett fürdőépítés, szállodaépítés, s egyéb sportturisztikai építkezések együttesen már a közeljövőben meghatározó ágazattá tehetik a turizmust Szolnokon és környékén.

Az elkövetkező tíz-tizenkét évben turisztikai fejlesztések várhatók – a többi között – Karcagon, Tiszafüreden, Kunszentmártonban, Mezőtúron és sok más településen. Tíz nagyobb fejlesztés és több mint 17 milliárd forint támogatás lendítheti fel a megye vendégforgalmát a következő években, aminek keretében Jász-Nagykun-Szolnok megyében több templom is megújul – mondta Guller Zoltán vezérigazgató.

iSzolnok

MEGOSZTÁS