TISZAIGAR | Március 7-én, szerda délután átadták a szikvíz-és üdítőgyártó üzemet Tiszaigaron. Az API-GAR Szociális Szövetkezet már második üzemét nyitotta.

A projekt részleteit és az üzem létrehozásának előzményeit Jónás Irén projektmenedzser ismertette. Az óvoda régi tálalókonyhájának egy részében alakították ki az üzemet, melyre 60 millió forint támogatást nyert a szövetkezet. Több mint 16 millió forintból egy új gépsort, illetve göngyölegeket vásároltak. Az API-GAR Szociális Szövetkezet jelenleg nyolc főnek biztosít megélhetést, ebből ketten elvégezték Budapesten a szikvíz- és üdítőgyártó tanfolyamot.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke Tiszaigar és a térség fejlődését méltatta.
– A szikvízüzem átadása egy kilométer kő, mely beruházás jól mutatja, Tiszaigar és a környék mekkora utat tett meg az elmúlt években – fogalmazott a megyei elnök. Gratulált a fejlesztéshez, majd reményét fejezte ki, hogy a jövőben eredményesen tud működni a most átadott szikvízüzem.

A szociális szövetkezetek és a közfoglalkoztatás jelentőségét hangsúlyozta Hoffman Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár. Elmondta: 2016-ban 223 ezer 600, tavaly decemberben 164 ezer 600 volt a közfoglalkoztatott-létszám. Ebben az évben a kormány 225 milliárd forintot biztosít a közfoglalkoztatási programokra.

A gyártósor ünnepélyes átadása után üzembejárásra nyílt lehetőség. Elhangzott, hogy a szódagép óránként 1000 liter vizet, a palackozó gép 150-350 palackot készít. Egy flakonfúvó gép megvásárlását tűzték ki célul a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, továbbá Leader-pályázaton egy címkenyomtató gépre is szeretnének támogatást kapni.

MEGOSZTÁS