Májusban indul a jégkárelhárító rendszer

Kép: Karcag TV

KARCAG | 2018. májusában indul az országos jégkármérséklő rendszer, amivel a magyar mezőgazdaság évi több tízmilliárd forintot fog megspórolni.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy országszerte 984 darab generátort telepítenek majd, amelyek ezüst-jodidot párologtatnak a levegőbe, megelőzve ezzel a jégesőket és azzal a jégkárokat is. A rendszer működéséről Hubai Imre Csabát kérdeztük.

Jégeső speciális légköri egybeeséseknél alakul ki a sima esőből, egészen pontosan akkor, ha a levegő ún. nedves hőmérséklete a 2200 és 2800 méter közötti magasságban éri el a nulla fokot. Ha egy felhő pont a kellő magasságban van, és ott pont a kellő hőmérséklet uralkodik, akkor a párából kicsapódó vízcseppeknek van is idejük megfagyni, és nem is olvadnak el, mire leesnek a földre. Így keletkezik a jégeső.
Ebbe a folyamatba úgy tudunk beleavatkozni, hogy a felhőbe beleszórunk valami anyagot, ami felturbózza a jégkristályok képződésének sebességét. Az eredmény: sokkal több, de kisebb jégdarab, amelyek szépen visszaolvadnak vízzé, mire a földfelszínig érnek. Erre jelen tudásunk szerint az ezüst-jodid a legalkalmasabb anyag, mert a kristályszerkezete nagyon hasonlít a jégéhez. Fagyponton úgy működik, mint egy mag, amiből kiindulva beindul a jég képződése, tulajdonképpen magára fagyasztja a környező vízmolekulákat. Az ezüst-jodidot általában repülőről szórják a felhőbe, vagy rakétával lövik bele. Magyarországon utóbbit használták a hatvanas évektől kezdve több-kevesebb sikerrel egészen 1990-ig, amikor a rendszert üzemeltető Állami Biztosító megszűnt, és azzal a jégmentesítés is leállt. Aztán egy év múlva Baranya, Tolna és Somogy megyében újra is indult a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés szervezésében. Ez a NEFELA, ami máig működik, sőt, az országos rendszer mintájául szolgál.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetése úgy döntött annak idején, hogy bevezeti a jégkárelhárítási rendszert. Ennek a rendszernek az a lényege, hogy az ország minden területén, minden megyéjébe 10x10km-es szakaszokra felosztva olyan generátorrendszert építünk ki, amely generátorrendszer az időjáráselőrejelzés alapján, tehát a meteorológia jelzi a kezelőnek, az automata rendszernek, hogy a jégkárelhárítás megindul. Ezüst-jodidot kilövünk a területre, a jégtömbökre. Ez által ezek a tömbök apróra, borsó nagyságúra szétrobbannak és eső formájában érkezik a talajra. Ez a rendszer nagyjából az évi másfél-két milliárd forint ellenében minimum 50-60 milliárd mezőgazdasági terméket ment meg. Nagyon fontos az, hogy a lakosság minden területét érinti, tehát tetőkár nem lehet, pala beszakad a jég következtében, gépkocsik, egyéb berendezések károsodnak, tehát az egész nemzetgazdaság, az egész ország területét védi a jégkár ellen, ezzel hasznára vagyunk a lakosságnak is, amellett, hogy a mezőgazdaságban 90-95%-ban megvédjük a jégkár ellen a szántó területeket, gyümölcsösöket, zöldség területeket, tehát nagy biztonságot jelent, nem beszélve a szőlő védelméről. A korábbi időszakban már működő rendszer volt és ott főleg a szőlő és a gyömölcsösökön vezették be annak idején a kollégák, ami bevált módszer. Továbbfejlesztették, még jobban biztonságot jelent, tökéletesítést jelent. Ez azt jelenti, hogy egy nagyon nagy biztonságot ad a gazdatársak részére, a termelés biztonsága megvan, igaz, hogy a biztosítókkal egy új helyzetnek megfelelő rendszerben tudunk partnerek lenni, de ez is jó úton jár affelé, hogy további biztosítékokat jelent a gazdálkodók és a lakosság számára. A tervek szerint május 1-el fogjuk rendszerbe állítani. Itt a környékünkön is, Berekfürdő határában folyamatban van a generátorrendszer kiépítés. Ez a kárenyhítési alapból, a Földművelésügyi Minisztérium és az Európai Uniós forrásból kerül kiépítésre. Évente a kárenyhítési rendszerből áll rendelkezésre az az 1,8 milliárd forint, ami lehetővé teszik, hogy évente több, mint 50-60 milliárd forintot mentünk meg, de ahogy fejlődik a gazdálkodás, annak a minősége, termelésvolumene, úgy egyre több értéket mentünk meg, annak ellenére, hogy a lakossági védekezést is párhuzamosan megoldja.

infoKarcag

MEGOSZTÁS