Fontos a mezőgazdasági biztosítás

Kép: Karcag TV

KARCAG | Egyre több a káreset a mezőgazdaságban. Ha biztosítást kötünk, akkor a károk jelentős részét kifizetheti a biztosító. Vál Tamás biztosítási szakember ismertette a részleteket Híradónkkal.

A mezőgazdasági termelők a bevételeiket és jólétüket befolyásoló kockázatok sorozatával néznek szembe, melyek leginkább az időjárási viszonyokhoz, állatmegbetegedésekhez, piaci feltételekhez kapcsolódnak.
A mezőgazdasági biztosítás olyan alapszintű kockázatkezelési eszköz, amit a termelők a természeti csapás bekövetkezéséből eredő pénzügyi helytállásukra, a hitelintézeti teljesítések fizetésére, a termelésük során felhasznált input anyagok beszállítóinak pénzügyi finanszírozására, a jövő évi vetőmag előállítására/beszerzésére használnak. Hatékony és megengedhető költségű biztosítás nélkül, jelentős összegű termékkiesésből eredő, nem kívánatos események láncolata (munkahelyek elvesztése, mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó vállalkozások csődjei, stb.) következhet be a mezőgazdasági szektorban.

– Nagyon érdemes biztosítást kötni, a mezőgazdaság az egy speciális terület, ahol mindenféle állami támogatást lehet megszerezni, rengeteg pályázat van. Akár a biztosítás is lehet ilyen, az ügyfél a biztosítás díjának valamekkora részét vissza is szerezheti, tehát mindenféleképpen azt mondjuk, hogy biztosítást kell kötni. Olyan váratlan időjárási körülményekre lehet biztosítást kötni, amit a gazda nem tud előre kalkulálni. Például ilyen az aszály, a felhőszakadás, a jég által okozott kár, de ilyen lehet a vihar és a tűz elemi kár kategóriák, tehát úgy kell elképzelni, mint egy sima lakásbiztosításnál, tehát hasonló kockázatokra lehet kötni.

Talán egy hektártól a végtelenségig lehet kötni, mert hogy hektárra számoljuk a díjat. Ha egy hektárnál kisebb a terület, akkor is egy hektár díját ki kell fizetnie az ügyfélnek. Ma a biztosítók egy nagyon egészséges piaci versenyben dolgoznak, tehát az ügyfelet szeretnénk maximálisan kiszolgálni, így nincs lehetetlen.

A biztosítótársaságok hangsúlyozzák a mezőgazdasági biztosítások fontosságát. Karcagon külön fórumot is szerveztek a gazdáknak, hogy megismertessék a konstrukciókat.

– Vannak sepcialistáink, akik ezeket a termékeket kötik, tehát azért ezek nem tömegtermékek. Karcagon sok gazda van, ezért sok ügyfelünk van, ezért szolgáltatunk is nekik. Igen, jönnek hozzánk az ügyfelek. Volt idő 2-3 évvel ezelőtt, amikor fórumokat is tartottunk, segítettünk, összehívtuk őket. A Lovagi Udvarban volt egy ilyen rendezvényünk Karcagon, ahol próbáltuk elmondani, hogy miért fontos és miért jó ez és ezeknek voltak eredményei. A mai napig ebből a körből megvannak az ügyfeleink.

A szerződéskötés nem igényel sok dokumentációt. A biztosításokat az adatközlő lapon évente érdemes megújítani.

– Igazából túl sok dokumentáció nem kell, a gazda kell hozzá, aki pontosan be tudja határolni, hogy milyen területen, milyen növényt termeszt. Nekünk vannak hozzá nyomtatványaink, ami elég ahhoz, hogy az ajánlatokat elkészítsük. Egy növénybiztosítás tud keretszerződésben működni, azaz van egy terület amin termelünk, mondjuk egy 50 ha-os terület, viszont az, hogy ezen a területen melyik évben mit hova vetünk, az minden évben változik. Ezt úgy hívjuk, hogy adatközlő, amin ezeket évente megújítjuk. Egyrészt felhívjuk erre az ügyfeleink figyelmét, másrészt mivel a gazdálkodó ért ehhez, pontosan tudják az ügyfeleink, hogy ez ügyben mi a feladatuk.

A belvíz nem minősül biztosítási eseménynek. Az elemi károk okozta veszteségekre nyújt fedezetet.

– Az, hogy belvíz van és a gazdának kára van ez rendben van, megáll a lábán, de nem biztosítási esemény. Lehet, hogy lehet állami kártérítést kapni, de amikor belvíz van, akkor azt mondják a biztosító társaságok, hogy azért nem tud fizetni, mert az úgy tud keletkezni, hogy hosszabb ídőszakon keresztül sok csapadék esik. Ha a vízelvezető árkok karban vannak tartva, akkor elvileg belvíz nem keletkezhet, tehát a gazdának kell gondoskodnia a víz elvezetéséről a földjeiről. Ha ez nem sikerül és belvíz keletkezik és emiatt károsodnak a növények, akkor kártérítést egyik biztosító sem ad.
Vál Tamás hangúlyozta, hogy az elemi károkra érdemes megkötni a biztosítást, mert azok váratlanul okozhatnak pusztítást a földeken.

– Tűzkárokra jó, persze nem, amikor mi okozzuk magunknak szándékosan. Viharkárokra, felhőszakadásra. Ez most érdekes, mert a földön azt látjuk, hogy ugyanúgy áll a víz, mint belvíz esetén, mégis óriási eltérés van. A felhőszakadás, az hirtelen nagy mennyiségű eső esett, amire nem számítottunk, ami akkora mértékű volt, hogy a vízelvezető rendeszerek nem tudták elvezetni. Ez biztosítási esemény. A jégverés is lehet biztosítási esemény, az aszály. Télen még nem tudjuk előre, hogy nyáron mekkora aszály lesz. Ezekre, hogyha a gazda időben köti meg a biztosítást, a biztosító társaságok ezekre tudnak kockázatot vállalni. Nagyon érdekes lehet a melegházi fóliázott növényeknél, a paprikánál, a paradicsomnál a fagykár. Ezekre kötünk is biztosítást. – mondta el Vál Tamás biztosítási szakember.

A biztosításokat érdemes szakemberrel megkötni, akik minden nemű tájékoztatást megadnak az ügyfélnek.

infoKarcag

MEGOSZTÁS