Kora délutánig tízezrek a 19. Gulyásfesztiválon Szolnokon

SZOLNOK | Bár ma volt délután egykor a hivatalos (de igazán frappánsan rövid) megnyitója az egy híján huszadik gulyásfesztiválnak, de az már tegnap elkezdődött a Tiszaligetben. Mára maradt a java, maga a főzés, aminek eredményét azután jeles zsűri értékelte, de itt igazán a részvétel és nem a győzelem a fontos.

Kép: iSzolnok

Cégek, intézmények, szervezetek állítottak sátrat,az ország minden részéből is számtalan kisebb-nagyobb csoport hagymát, húst, zöldséget ragadott: gulyást főzött a csapatnak, a maguk rakta tűz fölé akasztott bográcsban, amivel némelyek azután a zsűri elé is járultak.

A színpadokon szólt a sokszínű zene, illatok szállongtak a levegőben, a testvérvárosok küldöttei is serényen főzték a maguk ételét, a kész ételeknek szinte nyomban akadt gazdája. különösen dél körül már számtalan helyütt álltak a sorok, hogy az igazi magyar ételhez, a mára hungarikummá vált gulyásból megebédeljenek. Társaságok alakultak, a szűrt napfényben kisebb-nagyobb csoportban diskuráltak az emberek. A főzés csak ürügy, az igazi cél a hagyomány őrzése, meg a társaság, a közösség.

Kép: iSzolnok

Csányi Sándor, a fesztivál megálmodója azt mondta, hogy amikor belekezdtek tizenkilenc éve. még a reményeiben sem szerepelt, hogy országosan is híressé válik a rendezvény, hogy annyi és annyi népzenész, zenekar, táncos csatlakozik az ötlethez, ahányan a mostani fesztiválon jelen vannak. A házigazda város, Szolnok polgármestere Szalay Ferenc arra emlékezett, hogy tizenkilenc éve még alig volt rendezvénye a városnak nyaranta, most pedig nincs hétvége kora nyártól késő őszig, amikor vagy könnyű vagy komoly zenei rendezvény, művészeti esemény, kiállítás ne lenne, amihez gyakran gasztronómiai “adalék” is társul és minden rendezvény ingyenes, természetesen. Szolnok fölkerült az ország fesztiváltérképére, ezért köszönet Csányi Sándornak – nyitotta meg a már javában fövő gulyások illatárjában az eseményt Szalay Ferenc.

Délutánra kissé megkeseredett az idő, de akkorra már elkészültek az ínyencfalatok, a versenyen kívüli kondérok pedig kiürültek. Holnap családi nap a Liget színpadon, a volt kempingben gyerekkoncertekkel, játszóházzal, hagyományőrző faművesek bemutatójával.

iSzolnok

MEGOSZTÁS