Nagy elismerésben részesült a sulyomcsoki

Szabó István a 2017-es OMÉK rendezvényen. (Fotó: Facebook)

ABÁDSZALÓK | Hagyomány és Innováció az Agrárgazdaságban díjat nyert az „Egy csepp Tisza-tó” csokoládé. Az abádszalóki Szabó Istvánt, a sulyomcsoki megalkotóját kérdeztük. 

Mint elmondta, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron kapta meg az elismerést. Az „Egy csepp Tisza-tó” díjának indokoltsága a régóta ismert és többféle módon is felhasznált sulyom egy újfajta felhasználása és a sulyom növény legendájának népszerűsítése.

– 13 díjat osztottak ki és csak azok pályázhattak, akik kiállítóként is részt vettek a rendezvényen – tette hozzá.

Fotó: Facebook

A sulyom bonbonok készítéséről elmondta, hogy a csokik alapja 70%-os kakaókrém, melyhez hozzáadja a zöld sulyomból, különböző füszerekkel, cukorral, készült trüffelkrémet.

– 2 kg étcsokoládéhoz adok 2 liter sulyomkivonatot és ezt krémesre keverem.  Ebből lesz a töltelék és így készül a sulyomkrémmel töltött étcsokoládés bonbon.

Kérdésünkre elmondta, hogy a csokikat többféle kiszerelésben a Tisza-tó összes településén már beszerezhetjük, illetve Szolnokon is árulnak belőle. Hozzátette: a Tisza-tavi túravezetők a vendégeiket a túrák alkalmával a sulyom termésével kínálják, majd megkóstoltatják velük a sulyomcsokikat is. A siker egy esetben sem marad el.

– December 14-én lesz két éve, hogy megkaptam a gyártási engedélyt. Álmodni nem mertem, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora karriert fut be a termék. Ezt természetesen csak a sulyomcsokira értem, de már rendelkezünk más ízekkel is – tette hozzá a készítő.

A termék már rendelkezik más ízekkel is, például marcipános vagy pálinkás. Jelenleg próbagyártás alatt vannak a különböző virágszirmok kandírozott változatai is. A novemberi szolnoki csokoládéfesztiválon már ezeket az ízeket is szeretné bemutatni.

„A karácsonyfán akár már búzavirág ízesítésű szaloncukor is díszeleghet”

Az egyre növekvő ismertségnek köszönhetően és hogy az „Egy csepp” márkanév is sokaknak tetszik, így már érkeztek hozzá más településektől is megkeresések.

– Már dolgozom az „Egy csepp Kisújszállás”-on. Ez a fekete rizs felhasználásával készülne. De szintén tervezés alatt van, hogy köles kerüljön a bonbonokba.

Kép: Google

Mint elmondta, tervezés alatt van az „Egy csepp Balaton” csokoládék gyártása, mely a balatoni települések különlegességeit hozná egy doboz alá. Így készülhet Balatonboglárnak BB pezsgő ízesítésű csokoládéja, Csopaknak olaszrizling vagy éppen Siófok Sió gyümölcsös ízesítésű csokoládéja. Ezek mind-mind egyéni nevet is kapnának, mint például „Egy csepp Siófok”.

MEGOSZTÁS